Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Zalms “schatkist”

Hoogleraar fiscale economie Leo Stevens stelt dat de geplande afschaffing van een deel van de onroerendzaakbelasting in 2006 “objectief economisch een totaal onzinnige maatregel is” (de Volkskrant, 20 september 2005).

Het is vreemd dat een econoom deze impliciete (en gedeeltelijke) erkenning van het eigendomsrecht der burgers door de overheid afkeurt. Afgezien van de situatie in Noord Korea vormt privé eigendom immers de basis van een stabiel of in ieder geval beschaafd economisch systeem.

Het wordt nog iets gekker daar waar Stevens minister Zalm “een uitstekende vakman, een prima schatkistbewaarder” noemt. Het woord ‘schatkist’ is een van de vele misleidende termen uit het Nederlandse politiek-economische jargon. Een schatkist slaat op een voorwerp dat met waardevolle zaken gevuld is en heeft dus niets te maken met de werkelijke stand van zaken in Nederland, namelijk de aanwezigheid van een staatsschuld van 276 miljard euro.

Stevens gaat in zijn analyse bovendien volledig voorbij aan het feit dat dit bedrag elf jaar geleden bij Zalms aantreden ruim 100 miljard euro lager was. Onze minister van financiën is het dus gelukt om tijdens zijn regeerperiode het volk zestig procent dieper in de schulden te steken, zo’n 10 miljard euro per jaar. Dat deze schuldengroei grotendeels plaatshad tijdens een periode van economische hoogconjunctuur maakt de situatie alleen maar extra wrang.

DF


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>