Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Leidt internet tot een nieuwe Verlichting?

sticker TL geeft verlichting Utrecht 2013

Te midden van de economische chaos, stijgende belastingen en bloedige bende-oorlogen van Marseille tot Amsterdam bruisen samenlevingen wereldwijd van creativiteit en energie.

sticker against media manipulation citizens journalism Amsterdam

In nauwelijks twintig jaar tijd heeft het wereldwonder internet deze planeet veroverd, met een mondiale Renaissance als gevolg. Via Facebook, Pinterest en duizenden andere fora en sites verspreiden culturele, commerciële, wetenschappelijke en politieke uitingen op ongekende schaal in een tempo dat volstrekt uniek is. Honderden miljoenen mensen wagen zich aan het produceren van filmpjes, zang, dans, literatuur, de bewerking van foto’s en andere al dan niet digitale kunst. Een blog is immers snel gemaakt en het bereik in beginsel wereldwijd.

Ook al proberen overheden het te blokkeren, langzaam aan staat vrijwel de gehele mensheid min of meer met elkaar in contact via het wereldwijde web. Dankzij camera’s in mobiele telefoons explodeerde het grafische nieuwsaanbod en via internet zijn actualiteiten vanuit alle hoeken van de planeet moeiteloos verkrijgbaar.

sticker 'unicorn nasty nun', BalticsVerlichting, massamedia & nationalisme
De Renaissance vormde een periode van culturele bloei na de Middeleeuwen (500 – 1500) en werd op zijn beurt opgevolgd door de ‘Verlichting’, een fase van mentale en politieke bevrijding.

De wetenschappen werden belangrijker en handelaren geleidelijk aan rijker, zodat de traditionele heersers het zwaar kregen.

sticker V for vendetta Amsterdam Anonymous

Forse delen van Europa begrepen dat vorsten en priesters vaak eerder corrupte boeven waren dan afgezanten van God op aarde. Via parlementen en verkiezingen moest de macht bij het volk komen te liggen, want dat is uiteindelijk de ‘soeverein’: vrijheid, gelijkheid & broederschap.

~ Stalin asbak ~

Na de nederlaag van Napoleon wisten vorsten en aanverwante belangen echter weer tijdelijk de macht naar zich toe te trekken via het Congres van Wenen. Staten en andere politieke actoren gebruiken massamedia om nationalisme en militarisme te stimuleren.

Desondanks blijft het een eeuw relatief kalm in Europa, totdat propaganda en belangen van de wapenlobby resulteren in de wereldoorlogen.

~ Khadaffi ~

~ Khadaffi ~

Koude Oorlog als moderne Middeleeuwen
Na Hitlers nederlaag gebruiken westerse elites de ideologische strijd met het Warschaupact om een ‘geleide democratie’ te vestigen. Er zijn verkiezingen en oppervlakkig gezien heerst de rule of law.

graffiti Good news AmsterdamVan dichterbij bekeken blijkt echter een omvangrijk, pan-Europees netwerk van geheime diensten – doorgaans aangeduid met de naam ‘Gladio’ – de serieuzere oppositie voor zijn rekening te nemen en bovendien tot manipulaties en zelfs terreur bereid.

Nederland kende in deze periode een soort politiek-correcte ‘democratuur’, waar bureaucratische en financiële belangengroepen niet arm van werden en worden.

De verzorgingsstaat explodeerde en op vele wijzen probeerden de staten een ideologische greep op de samenleving te houden, onder andere door economische, juridische en politieke integratie op continentaal niveau.

internet: het kan twee kanten op
Het eind van de Koude Oorlog viel ongeveer samen met de opkomst van het internet, die de 21ste eeuw inluidde zoals de boekdrukkunst de Verlichting. Welke kant het op zal gaan is nog ongewis, waarschijnlijk een mix van positieve en negatieve veranderingen.

Worden het de guillotine en ongebreidelde terreur, of staan we op de drempel van een meer egalitaire periode? De Arabieren wisten tijdens hun ‘Lente‘ al enkele dictators te lozen, nu wij nog!

DFgraffiti Gaos Atack near Amsterdam street art

Gerelateerd:

Mythe: de overheid voorkomt chaos

Verbod dierenseks Duitsland = herleving Nazisme?

Onderwijs: “niet vakbondslid = parasiet”

Is er dankzij de EU geen oorlog meer?


Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>