Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

XIII Mystery / De Mangoest

xiii mangoest bijnaam

“Een adder is niet sneller dan een mens en veel minder sterk. Hij is in feite helemaal niet zo gevaarlijk, maar zijn voordeel op de mens laat zich uitdrukken in één woord: angst. Dat is het enige verschil tussen het roofdier en zijn prooi.”

Na 19 delen van de stripboekenreeks ‘XIII’ gezamenlijk geproduceerd te hebben, besloten William Vance en Jean van Hamme hun verhaal (vooralsnog tijdelijk) uit handen te geven aan een twintigtal scenaristen en tekenaars.

Per duo produceren zij één ‘spin-off‘, oftewel een stripboek rondom een der personages uit de oorspronkelijke reeks.

Ralph Meyer en Xavier Dorison bijten de spits af in deze bijzondere onderneming.

Ook al stelt zo’n wisseling van de wacht niet zelden teleur, naar mijn mening heeft u met betrekking tot de eerste ‘XIII Mystery’ weinig tot niets te vrezen in dit opzicht.

Zonder veel aarzeling durf ik zelfs te beweren dat ‘De mangoest’ qua verhaallijn, dialogen, tekeningen en historische diepgang minstens even fraai in elkaar zit als zijn voorgangers.

mangoest xiii ballpointHet stripboek begint tijdens de stormachtige nacht op het schip waar een kogel Jason Fly – alias XIII – in het hoofd treft (waarna hij te water raakt en zijn geheugen verliest).

Vervolgens komen onder andere de jeugd en opleiding van de Mangoest aan bod, evenals de manier waarop uiteindelijk zelfs hij te grazen wordt genomen:

“ik ben in de val gelopen. Maar ik heb één ding niet vergeten. De angst is het enige verschil tussen het roofdier en zijn prooi.”

DF

XIII Mystery, ‘De Mangoest’, door Ralph Meyer en Xavier Dorison, 54 pagina’s, 5, 75 euro

Gerelateerd:

De pen als wapen: Sharkie cold steel


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>