Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Wiskunde in de Nederlandse taal

'math in language' scheme
Scholieren die opgroeiden in het buitenland hebben vaak niet alleen moeite met Nederlands maar struikelen ook over veel andere vakken. Hun gebrekkige kennis van de taal zorgt ervoor dat ze in het algemeen minder snappen van verhalen van docenten, uitleg in boeken of de vraagstelling bij toetsen. Als deze problemen niet tijdig gesignaleerd en aangepakt worden kan dit leiden tot ernstige onzekerheden bij de leerling en een levenslange achterstand in kennis en vaardigheden, met bijbehorend lage economische productiviteit.

Toch zijn met eenvoudige hulpmiddelen hiaten vaak snel te verhelpen. Een van mijn favoriete methoden om zo’n scholier een brokje structurele kennis bij te brengen noem ik ‘wiskunde in de Nederlandse taal’. Dit komt neer op het inzichtelijk maken van verbanden tussen (dubbele) ontkenningen en basisregels van het rekenen. Min keer min = plus, dus ‘niet (keer) slecht = goed’ (plus).

Extra leuk aan het fileren van je eigen taal op deze wijze is dat je constructies op beginnen te vallen die je tot dusver onbewust hanteerde.

‘s Hofs oordeel geeft geen blijk van een onjuiste rechtsopvatting (dubbele ontkenning, afkomstig van Hoge Raad)

DF

Gerelateerd:

Taal in de wiskunde


Tags:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>