Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Wat is de betekenis van ‘vergelijken’?

sticker Kroko truth itself is constructed Amsterdam 2012

In onze prachtige taal bestaan diverse woorden met meer dan één betekenis. Gelukkig maakt dat meestal weinig tot niets uit in gesprekken of geschriften waardoor verwarring tot een minimum beperkt blijft, zoals bij het woord ‘bank’.

Sommige woorden veranderen van betekenis als mensen opgroeien en overschakelen van stripboeken op kranten. Een woord als ‘schatkist’ betekent voor een kind een door piraten begraven met metaal beslagen houten kist vol gouden en zilveren munten, elegante sieraden en fonkelende edelstenen. Anderzijds verwijzen ministers ermee naar de kleine 300.000.000.000,- euro die zij en hun eveneens incompetente voorgangers méér uitgaven dan ontvingen en die de bevolking dus moet ‘terugbetalen’ aan allerlei financiële instellingen. Om verwarring rondom ‘schatkist’ te vermijden, suggereerde een vriend eens om in de tweede betekenis voortaan het woord ‘schuldkast’ te bezigen.

Beduidend minder eenvoudig is het werkwoord ‘vergelijken’, dat soms in felle politieke discussies gebruikt wordt.
Riga Hitlergroet Nazi sticker
Stel dat je iemand hoort beweren dat het kabinet Balkenende te ‘vergelijken’ is met dat van Adolf Hitler, bijvoorbeeld vanwege de ernstige bezuinigingen op de gehandicaptenzorg, de schaamteloze zelfverrijking door bureaucratische elites, het niet meer bij te houden aantal nieuwe verbodsbepalingen in de wet, onstuitbare belastingwoeker en oprukkende inflatie, verontrustende tendensen tot geheimhouding en duister corporatisme, toenemende intolerantie jegens media en homo’s, de schrikbarende uitbreiding van de invloed en omvang van veiligheidsdiensten, de nadruk op de jeugd en op het Europese ideaal, het volstrekt negeren van democratische principes en de zeer sterke (doch louter verbaal beleden) nadruk op normen en waarden.

Wat kan iemand hier bedoelen met het woord ‘vergelijken’?

sticker brain control AmsterdamBetekent het (1) dat je de kabinetten ‘naast elkaar mag leggen’ om de verschillen en de overeenkomsten te bestuderen of (2) dat ze identiek zijn wat betreft doelstellingen, achterliggende belangengroepen, moreel ‘niveau’ en sinistere politieke methoden? In gesprek en geschrift lijkt het me hoe dan ook van groot belang om zorgvuldig met dit werkwoord om te gaan.

Tot slot bestaat er een categorie woorden die me lange tijd volstrekt helder leek maar waaraan ik toch ernstig ben gaan twijfelen, zoals ‘recht’ en ‘rechtbank’. Om mij tot dit laatste woord te beperken, durf ik te stellen dat haast ieder mens bij het horen of lezen van ‘rechtbank’ in eerste instantie denkt aan ongeveer vijf mensen die ‘recht’ beoordelen en vervolgens vonnissen opschrijven en uitspreken. Toch zijn in grote delen van de wereld leden van de rechterlijke macht ‘te koop’ en dienen zij vooral de belangen van de staat en daarmee verbonden elites. De betekenis van deze laatste categorie woorden is dus sterk afhankelijk van iemands mate van maatschappelijke naïveteit, persoonlijke ervaringen en zijn of haar positie in de samenleving.

Laten we in ons multiculturele kikkerlandje vooral zorgvuldig zijn in onze woordkeus, dat is wel het minste wat we kunnen doen om misverstanden, spanningen en conflicten te vermijden.

DF


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>