Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Wat bedoelen de makers van het SIRE-spotje ‘tolerantie’?

Ayasofya kerk, Baarsjes

Onlangs produceerde de nationale propaganda-machine SIRE een filmpje met ‘tolerantie’ als thema. Dit woord is afkomstig van het Latijnse ‘tolerare’ en betekent ‘verdragen’, ‘verduren’ of ‘uithouden’, lees ik in de Volkskrant. Het is dus is feite een negatieve term, want het gaat om zaken die je afkeurt maar niet – als “weldenkende Nederlander” – openlijk veroordeelt.

Wat zou het doel van de makers zijn geweest?

Zullen mensen die al tolerant zijn er toleranter door worden? Zullen ‘intolerante’ mensen hun (voor)oordelen plots opzij zetten? Zegt SIRE tegen de autochtone meerderheid die het land in minder dan een halve eeuw zag verkleuren door redelijk massale immigratie: “u bent een stel kleinburgerlijke, achterlijke en bekrompen provincialen die zich moeten aanpassen aan deze nieuwe realiteit”?

sticker paus plus slaven, Tallinn

Gaat het SIRE misschien om het uitdragen van de multiculturalistische variant op de erfzonde (“u bent van nature onverdraagzaam, onverdraagzaamheid is een zonde dus u bent van nature zondig”)? Of willen de mensen achter SIRE zeggen: “wij zijn beter dan u, want via belastingen eten wij van uw inkomens en maken er filmpjes van, iets waaraan u niks kunt veranderen, lekker puh!”

Ben op zich wel benieuwd naar de mening van SIRE als woedende haatbaarden straks een demonstratie bij de Britse ambassade in Den Haag organiseren, uit protest tegen de medische behandeling in dat land van de door de Pakistaanse Taliban neergeschoten Malala Yousafzai. Dit 14-jarige schoolmeisje wordt al sinds haar elfde bedreigd door mensen die we ongetwijfeld ook geacht worden te tolereren.

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>