Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Waarom zulke hoge belastingen in NL?

sticker regime PL Amsterdam center 2013 September politics government
“Vindt u niet dat er in Nederland veel belasting wordt betaald?”, vragen scholieren me wel eens. “Oh nee, haha, ‘afgepakt’ bedoel ik natuurlijk, want het woord ‘betalen’ veronderstelt vrijwilligheid.”

Het berekenen van belastingen via de schijven en boxen is voor veel scholieren geen eenvoudige opgaaf. Over percentages verbazen ze zich regelmatig. Gemiddeld al snel zo’n 40 procent loonbelasting.

“Ja, er wordt in Nederland behoorlijk veel door de overheid afgepakt van de bevolking, maar bij deze belasting stopt het niet. Er bestaan ook gemeentebelastingen, en die van de provincies. Ook op spaartegoeden en huizen zit belasting en natuurlijk op alles wat je koopt zit – inmiddels 21 procent – omzetbelasting (BTW). In goederen en diensten die je aanschaft zitten bovendien de inkomsten- en andere belastingen van het bedrijf waar je het koopt. Dan zijn er nog accijnzen, de verplichte zorgpremie en natuurlijk inflatie”, vertel ik.

“Inflatie? Maar da’s toch geen belasting?”

graffiti Fear Euro Amsterdam WTC

De vraag van de scholier verbaast niet, want tegenwoordig leer je op school dat inflatie komt doordat ondernemers hun prijzen verhogen om grotere marges te behalen.

“Inflatie wordt goeddeels veroorzaakt doordat de regering meer geld uitgeeft dan binnenkrijgt. Door dit begrotingstekort groeit de staatsschuld en creëert de staat samen met de centrale bank extra geld (chartaal en / of giraal). Hierdoor krimpt het vertrouwen van beleggers in zo’n regering waardoor de koers daalt en onder andere import duurder wordt. Het extra geld verandert bovendien de verhouding tussen de hoeveelheid producten en de monetaire geldhoeveelheid, hetgeen geld goedkoper maakt uitgedrukt in producten. Inclusief inflatie en de andere belastingen is de gemiddelde Nederlander misschien wel tweederde of meer van zijn salaris ‘kwijt’ aan de overheid”, antwoord ik.
sticker 'schoolplein'

“Maar … hoe komen ze hiermee weg?”, vraagt de scholier.

(ik:) “Misschien omdat mensen zich dankzij indoctrinatie onvoldoende verzetten. Jouw generatie lijken ze alleen maar harder te gaan pakken.”

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>