Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Waarom ik niet stem

sticker Vote Demagogues Utrecht bij CS

“Nou, dan heb je ook geen enkel recht om iets over de politiek te zeggen”, is mij regelmatig toegesnauwd nadat ik iemand bekende nooit te stemmen.

Met deze kritiek ben ik het overigens volstrekt oneens omdat ik vind dat ik in NL bijna alles mag zeggen wat ik wil, dus ook dat ik niet stem.

sticker Pissed off Utrecht CentrumAls donateur van het WNF hoef je ook niet naar iedere vergadering. Het standpunt dat zulke mensen ten opzichte van mij innemen vind ik net zo absurd als de vrij algemeen heersende onbespreekbaarheid van het censuskiesrecht. Stemmen is in mijn ogen geen plicht maar een recht.

Waarom zouden netto-belastingontvangers zoals bureaucraten, uitkeringsgerechtigden en anderszins gesubsidieerden over dit recht beschikken? Hebben zij niet al macht en vrije tijd genoeg om de publieke zaak te beïnvloeden ten bate van zichzelf, terwijl de rest van de bevolking wel (echt) werkt?

'Hebben we ooit voor een staat gekozen' poster

De laatste maal dat ik stemde was zo’n 6 jaar geleden. Ook al was toentertijd een ruime meerderheid van de bevolking (net als ikzelf) tegen de ‘EU-grondwet‘, toch negeerden de politici in ons land de volkswil.

Sindsdien mogen ze wat mij betreft definitief hun verkiezingen houden, al is het maar omdat ik Nederland al lang niet meer zie als een democratie maar als bureaucratie. Het recente politieke besluit om weer een ‘missie’ naar Afghanistan te zenden bevestigt mij in deze gedachte, aangezien zo’n 70% van de bevolking er geen heil in ziet.

Opmerkelijk genoeg worden in “ons” land zowel verkiezingsprogramma’s van de grote politieke partijen als ook de regeerakkoorden (mede)geschreven door ambtenaren, en die vergeten zichzelf natuurlijk niet wat betreft macht en koopkracht. Verder zijn deze belasting-eters erin gespecialiseerd om informatie die het imago van de overheid schaadt waar mogelijk af te dekken en klokkenluiders te intimideren.

Hoe kan je serieus ‘kiezen’ als belangwekkende informatie systematisch de kiezer onthouden wordt (bovendien ook nog op kosten van diezelfde kiezer)? Bij democratie hoort transparantie en die is afwezig in NL.

“Maar je kan toch ook blanco stemmen?”, krijg ik ook wel eens als reactie op mijn seculiere ketterij.

“Tsja”, zeg ik dan, “maar dat zou betekenen dat ik nog enig vertrouwen heb in het verbeteren van ons systeem en mijn stem zou dan dus terugkeren in de statistieken (indien die betrouwbaar zijn, natuurlijk) en waarom zou ik die moeite nemen? In de tijd die het me kost om te stemmen kan ik ook een biertje drinken, een stripboek lezen, wasje opvouwen of me wijden aan vele andere bezigheden die ik wél aangenaam of nuttig acht.”

sticker more unemployed politicians Angela Davies Spui Amsterdam 2014 June politics

“Ach, kan me toch interesseren voor overheid en politiek zoals een medicus belangstelling heeft voor alzheimer of lintwormen?”, antwoord ik dan.

Wat voor mij echter wellicht de hoofdreden vormt tot het niet stemmen, is dat ik me geen enkele anekdote herinner waarbij een parlementariër aftrad na een zoveelste mega-schandaal binnen de staat waaraan vervolgens geen enkele sanctie tegen de betrokken ambtenarren was verbonden.

Alle 150 ruggengraatloze aars-zuigers blijven zitten op hun plek, no matter what.

DF

Gerelateerd:

Waarom ik niet stem, 2


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>