Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Waarom ik niet stem 3

sticker more unemployed politicians Angela Davies Spui Amsterdam 2014 June politics

“I don’t vote, fuck ‘em!” ~ George Carlin, Amerikaans komiek (1937 – 2008)

Voor veel Nederlanders heeft het stemrecht haast dezelfde status als de Ka’aba in Mekka voor moslims, een onaantastbaar en met mythen omgeven heiligdom. Aan dergelijke ‘politiek bewuste’ mensen is het daarom soms zelfs verstandiger te biechten over bijvoorbeeld een zwakte voor transseksuele grijsaards, elfjarige meisjes of loopse chihuahua’s, dan te bekennen dat je bij de verkiezingen van het laatste decennium je stempas ongebruikt liet.

Als ik echter toch verzuim te zwijgen over dit taboe moet ik vaak de opmerking aanhoren ‘dat ik dan ook geen enkel recht bezit om over politiek te klagen’ (“En dat nog wel als politicoloog, schande!”). Lange tijd wist dit argument me enigszins te intimideren, totdat ik onlangs aan een video van George Carlin herinnerd werd.

De Amerikaanse komiek begint het amusante betoog met een korte visie op de democratie in zijn land, waarvan hij geen bijster hoge pet lijkt op te hebben. Stemmen noemt hij ‘meaningless’, want verkiezingen hebben geen effect op de feitelijke gang van zaken.

Carlin gaat vervolgens in op het verwijt dat niet-stemmers hun recht verspelen om te klagen over politiek, dat hij onzin vindt.

Juist kiezers moeten na het electorale circus zwijgen, meent hij:

sticker Kuddedieren Amsterdam 2013“Ja, ik weet het, mensen nijgen ertoe dit argument om te draaien, maar dat is niet logisch.”

“Juist degenen die stemmen kiezen oneerlijke, incompetente mensen die er een puinhoop van maken. De kiezers zijn dus verantwoordelijk, zij veroorzaakten het probleem, zij kozen ze en hebben dus geen enkel recht tot klagen.”

"Hell, most of the idiots probably even vote!"

~ ‘Lawless’, Brubaker ~

“Ik <> daarentegen <> die niet stemde <> die zelfs mijn huis niet verliet tijdens de verkiezingsdag <> ben op geen enkele wijze aan te spreken op de chaos die politici veroorzaken en heb dus ieder recht mijn muil zo wijd open te trekken als ik zelf wil, over de ellende die jullie creëerden, waarmee ik niets van doen had!”

(overigens ga ik dit jaar wel stemmen)

DF

Gerelateerd:

Waarom ik niet stem, part 2

De overheid gedraagt zich als pooier

Democratuur & de 99%

Waar komt ons Tahrirplein?


Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>