Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

“Waarom heeft men in arme landen veel kinderen?”

kids Sierra Leone
“Kinderen ziet men in ontwikkelingslanden als oudedagsvoorziening, want er zijn daar geen sociale voorzieningen”, is de zin die middelbare scholieren sinds tientallen jaren geacht worden te reproduceren in het vak Aardrijkskunde.

Wetenschappelijk gezien is deze redenering echter klinkklare onzin en met enige kwade wil kan hij zelfs als verholen propaganda voor de verzorgingsstaat beschouwd worden.

Hoezo is het onzin?

Om vele redenen leven mensen in ontwikkelingslanden min of meer van dag tot dag, wegens extreme criminaliteit en religie of de kans op (burger)oorlogen, natuurrampen, honger en simpelweg dankzij het permanente gevaar van uitroeiing door de overheid. Het idee dat een twaalfjarig bruidje in Bangladesh of een bruidegom van een jaar of twintig in Somalië of Guatemala bij het verwekken van kinderen tientallen jaren in de toekomst kijkt is ronduit absurd.

Mijns inziens geldt dit ook voor de gedachtegang dat nakomelingen geproduceerd worden om vanaf een jaar of zeven in het arbeidsproces ingezet te worden. Inclusief de ‘uitval’ door vroegtijdig overlijden wegen de kosten in het levensonderhoud gemiddeld ongetwijfeld zwaarder dan de baten die ouders realistisch gezien kunnen verwachten.

sticker per capita in stench we trust Amsterdam

De centrale fout in bovenstaande redeneringen is dat het gaat om ‘sociaal-sociale’ verklaringen. Sociale wetenschappers zijn sinds lang huiverig voor ideeën uit andere vakgebieden, met name uit de biologie.

Masai scholieren

Masai scholieren

Zo is daar in de eerste plaats het feit dat men in ontwikkelingslanden op veel jongere leeftijd trouwt, waardoor de kans op meer nakomelingen automatisch toeneemt. Als vrouwen baren tussen hun 14de en hun 40ste kunnen nu eenmaal veel meer eicellen bevrucht worden dan in West Europa, waar veel dames na een vervolgstudie eerst nog enkele jaren carrière willen maken alvorens – rond een leeftijd van 30 à 35 – eens over het nemen van kinderen na beginnen te denken. Jong trouwen komt natuurlijk goeddeels voort uit economische noodzaak, gebrekkige toegang tot voorbehoedmiddelen en/of culturele factoren, maar dit maakt hen nog niet tot oorzaak van de hoge kindertallen. Ook is allerlei amusement en andere afleiding in het rijke westen oneindig toegankelijker dan in de gemiddelde Afrikaanse of Latijns-Amerikaanse sloppenwijk, waar seks vermoedelijk tot een der weinige vormen van vertier behoort.

Masai market, TanzaniaVeruit de belangrijkste biologische verklaring voor het hoge geboortecijfer van de gemiddelde vrouw in de armere regio’s op deze planeet is simpelweg dat zij doorgaans afstammen van vrouwen die zelf relatief veel en gezonde nakomelingen kregen. En dat deze dames lang genoeg leefden om hun kinderen te laten overleven tot een leeftijd waarop zij economisch zelfstandig genoeg waren om als volwaardig organisme te kunnen bestaan. In gebieden waar (burger)oorlogen, natuurrampen, hongersnoden en andere levensbedreigende ellende endemisch zijn is natuurlijke selectie simpelweg de primaire factor die bepaalt wiens genen het ‘tot de volgende generatie schoppen’.

In de VS zijn de sociale wetenschappen inmiddels stevig verankerd in de biologie en de middelbare scholen zullen enkele jaren achter deze inzichten aan hobbelen. Gezien mijn eigen ervaringen op de UvA vermoed ik dat scholieren in Nederland echter nog lange tijd allerlei sociaal-wetenschappelijke nonsens en andere indoctrinatie voorgeschoteld zullen krijgen.

DF

Gerelateerd:

EU manipuleert medialandschap

Democratuur en de 99%

Staat heeft geen recht van preken


Tags:        |      |      |      |   

2 reacties

  1. Ha Erik,

    ‘overbevolking’ is zeker problematisch, maar politieke instabiliteit en alle daarmee gepaard gaande ellende lijkt me een veel groter probleem, wat daarmee ook verband houdt.

    Haha, van politieke correctheid werd ik zelden beticht, overigens.

    Groetjes,
    David

  2. Wat een politiek correct geleuter! Afrikanen krijgen veel kinderen omdat ze achterlijk zijn. De hongersnood is daar in één klap op te lossen als elke vrouw maximaal 2 kinderen krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>