Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Vrijheid & verspilling

sticker freemind frog dendrobates Amsterdam 2013 gif-kikker

Onlangs daagde iemand me uit om eens met een ‘echt goed libertarisch voorbeeld’ te komen.

Bij zulke vragen wijs ik doorgaans graag op de onvoorstelbare welvaart die Nederland beleefde tijdens en na de bloedige afscheiding van Spanje: in afwezigheid van een dominerend centraal gezag floreerden nijverheid, handel, kunst en wetenschap. Het ontbreken van een ‘sterk leiderschap’ bevorderde bovendien de individuele, intellectuele en religieuze vrijheden op ongekende wijze, daarover twisten historici bij mijn weten niet meer.

Wat ook opvalt in diezelfde periode zijn de verschillen in welvaart tussen boeren in het westen en oosten van Nederland. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat in de laatstgenoemde regionen de macht van de relatief conservatieve adel erg groot was, terwijl die in Holland en Zeeland – motoren van de Gouden Eeuw – vrijwel ontbrak. De vrijheid van de plattelanders in het oosten des lands was daardoor beperkt, zodat innovatie stagneerde en opbrengsten laag bleven.

In kustgebieden daarentegen stond het boeren vrij om hun productie af te stemmen op de wensen van de markt en al snel ontstond er de ‘gecommercialiseerde landbouw’. Sommige agrariërs richtten zich op de wensen van de welvarende stedelijke bevolking en specialiseerden zich in vlees en melk, terwijl andere gewassen verbouwden die dienden als grondstof voor touwen, zeilen en verf.

Een laatste voorbeeld van een ‘libertarisch verschijnsel’ stamt uit mijn studententijd te Utrecht. Maandelijks ging ik er uit eten met groepen van 8 tot 20 mensen en doorgaans werd de rekening omgeslagen over alle aanwezigen. In het algemeen leidde dit ertoe dat mensen veel meer en duurder voedsel bestelden dan men opat en bij het verlaten van zo’n eetcafé geneerde ik me voor de vele volle en halfvolle glazen bier die op onze tafels achterbleven.

Uiteindelijk staakte ik mijn pogingen om de rekening te ‘individualiseren’, murw gebeukt door de dominante schreeuwers in onze studentikoze mini-democratie …

DF


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>