Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Vooroordeel over marktwerking

~ Metro 18/3/2009 ~

SP-kamerlid Renske Leijten wijdt de wantoestanden bij woningbouwcorporatie Rochdale en zorginstelling Philadelphia aan ‘nutteloze concurrentie’ en aan ‘marktwerking’. Zo vertolkt ze het wijd verbreide vooroordeel dat de vrije markt slecht zou zijn voor de verhouding tussen prijs en kwaliteit en bovendien zelfverrijking in de hand werkt (Metro 17 maart).

Een eerste punt van kritiek op haar mening is het feit dat de ‘voormalige’ overheidsinstellingen sinds de privatisering verwerden tot quango’s, ofwel ‘quasi autonome niet gouvernementele organisaties’.

baviaan in boom Tanzania baboon in tree

Deze kwamen niet alleen goeddeels in handen van provincies en gemeenten, maar zijn bovendien ernstig ingekapseld in webben van regels, belastingen en subsidies.

Hierdoor werden ze een soort legale kartels die – net als monopolies zoals de overheid – doorgaans niet erg bevorderlijk zijn voor de prijs-kwaliteitverhouding.

Verder verzuimt mevrouw Leijten te verklaren waarom een directeur van een (echte) private organisatie zich schuldig zou maken aan zelfverrijking. Immers, om welke reden zou iemand in ‘s hemelsnaam zijn eigen bedrijf bestelen?

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>