Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Verzoening’: ingezonden brief waarheidscommissies

Ingezonden brief over waarheidscommissies in Zuid-Afrika

– Volkskrant, 5 juli 2000 -

Ik werd getroffen door enkele dubieuze uitspraken in het interview met rechter en mensenrechtenadvocaat Geoffrey Robertson (de Volkskrant, 1 juli).

Volgens Robertson moet worden afgerekend met het idee dat waarheidscommissies verzoening zouden kunnen stimuleren.

De Dwaze Moeders van de Plaza de Mayo eisen nog steeds gerechtigheid, want ze willen weten waar de lichamen van de hun verdwenen familieleden zijn.

sticker Kroko truth itself is constructed Amsterdam 2012Maar zijn waarheidscommissies niet juist bij uitstek geschikt om dit doel te bereiken?

Een recente NPS-documentaire over de verwerking van het duistere Zuid-Afrikaanse verleden was juist erg positief over dit verzoeningsmechanisme.

sticker super Mao Amsterdam 2013Het wordt merkwaardiger als Robertson stelt dat China en Rusland hun vetorecht in de Veiligheidsraad van de VN “op niet-rationele gronden” gebruiken, omdat ze “alleen op hun eigen belangen letten in plaats van de belangen van de wereldgemeenschap.”

Daarom vindt hij het geen probleem dat de VN door de NAVO gepasseerd werd inzake Kosovo, iets wat hij moeiteloos koppelt aan een tendens richting “mondiale juridisering”.

Deze NAVO-actie was in dat opzicht juist een flagrante schending van het internationaal recht.

Stalin ashtray asbakDe ergste misvatting is echter Robertsons vermoeden dat de ‘mensenrechtenbommen’ te maken hebben met een ‘Pre Millennium Tension’, een soort fin de siècle gevoel.

Hij gaat hier volledig voorbij aan het einde van de Koude Oorlog, de ineenstorting van de Sovjet Unie en het Warschau Pact en de daaruit voortvloeiende (tijdelijke!) mondiale hegemonie van de – grotendeels – in het Westen bedachte mensenrechtencultuur.

Tenzij Robertson natuurlijk denkt dat vijftien jaar geleden ook in Irak en Kosovo door NAVO-strijdkrachten ingegrepen had kunnen worden.

DF


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>