Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

“Vertrouw nooit een politicus!”


Hoogleraar Dean Russell is gespecialiseerd in problemen die bedrijven ondervinden bij zakendoen in het buitenland en ‘Never trust a politician’ is de titel van de lezing waarmee hij zijn college-reeks altijd besluit.

“Kijk naar de houding van de leiders ten opzichte van mensen en ondernemingen met privé-kapitaal in hun land, dat is ook hoe ze met jouw bedrijf zullen omspringen, ongeacht wat ze je wijs proberen te maken of hebben beloofd.”

Bovenstaand citaat stamt uit het boek ‘Government and legal plunder’ (1985), waarin Russell de communistische Sovjet-regering tot voorbeeld neemt. Privébezit botste indertijd natuurlijk met de heersende ideologie en inmiddels lijkt de situatie radicaal anders, gezien de verwoede pogingen van de huidige Russische staat om buitenlandse bedrijven en beleggers het land in te lokken. Ondanks de lage belastingen en andere zakelijke voordelen zijn er in dit opzicht slechts enkele succesverhalen, waarvan IKEA wellicht de bekendste is.

Andere bedrijven waren bepaald minder fortuinlijk. Het machtige Nederlands-Britse Shell, bijvoorbeeld, werd voor miljarden euro’s afgeperst door Gazprom bij een deal over het eiland Sakhalin.

Met Hermitage Capital liep het zelfs nog veel slechter af toen de bedrijfsjurist een wijdvertakt netwerk van corruptie binnen de overheid ontdekte. Ondanks de openlijke steun van William Browder – oprichter van Hermitage – voor Vladimir Poetin werd hij toch plots aangemerkt als ‘bedreiging voor de nationale veiligheid’ en moest Rusland hals over kop ontvluchten. Diverse van zijn medewerkers en juristen (en zelfs hun familieleden) werden sindsdien mishandeld of gewelddadig en onder verdachte omstandigheden beroofd. De man die de corruptie ontdekte – Sergei Magnitsky – onthield men zijn medicijnen in de gevangenis, waar hij uiteindelijk werd doodgeslagen. Net als bijvoorbeeld Chodorkovski’s Yukos werd het bedrijf slachtoffer van wat men ‘corporate raiding‘ noemt: plundering door bureaucraten. Vaak gaat dit gepaard met identiteitsfraude (door ambtenaren), absurd hoge belastingaanslagen, intimiderende invallen van gemaskerde agenten en de inbeslagname van documenten en computers.

weird mask from India devil

Dat anno 2012 uiteindelijk niemand onaantastbaar is in Rusland ontdekte onlangs ook oppositie-parlementariër Gennady Gudkov. Zijn bedrijf ‘Pantan Security’ is een grote speler op de Russische beveiligingsmarkt en als voormalig kolonel van de KGB kent Gudkov natuurlijk het klappen van de zweep als geen ander. Met 15 vestigingen en meer dan duizend werknemers ‘beschermt’ Pantan bedrijven als Adidas, General Motors, Air France, KLM en ook het al eerder genoemde IKEA. Toen het onlangs de autoriteiten over de vloer kreeg riep Gudkov dus meteen dat zijn steun aan de protesten tegen Poetin hiervan de oorzaak was. Hij vermoedt dat het verzorgen van de veiligheid van de demonstranten een belangrijke rol speelt in deze affaire. Aangezien bij de inval alle wapens en munitie van het bedrijf afgenomen werden kan Pantan in het ongure Russische zakenklimaat nu feitelijk geen zaken meer doen. De markt voor veiligheid is er jaarlijks zo’n zeven miljard dollar waard dus is de concurrentie hevig. Een belangrijke speler op deze markt is de ‘Okhrana-tak’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waarvan kort geleden een hoge functionaris in opspraak kwam wegens corruptie. Okhrana zal ongetwijfeld profiteren van de problemen bij Pantan, ook omdat de inval wordt geïnterpreteerd als waarschuwing aan buitenlandse bedrijven die zaken doen met mensen als Gudkov.

Zelf zegt hij hierover:

“Ik begrijp dat men mij straft maar wie is het brein achter de manipulaties? Een bedrijf waaraan ik twintig jaar bouwde wordt in 20 dagen verwoest! Dit is het investeringsklimaat in Rusland!”

DF


Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>