Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Verborgen werkloosheid bij de (semi)overheid

sticker 'AbvaKabo 5 procent voor een gezonde CAO'
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) verwacht niet dat door strengere eisen van het kabinet vaker sancties worden opgelegd door gemeenten aan mensen in de bijstand die niets doen om hun kansen op werk te vergroten.

Berichten zoals die over de lakse aanpak van bijstandgerechtigden door gemeenten vertellen in de regel slechts het halve verhaal. De andere deel mag je als lezer zelf invullen.

Stel, een land telt enkele honderdduizenden mensen met uitkeringen die als uitvloeisel van wetgeving toch ‘aan de slag’ moeten. Ondanks het feit dat in de huidige economische crisis zelfs gemotiveerde mensen moeilijk aan de bak komen, maakt ‘de wet’ het noodzakelijk dat enkele (tien) duizenden mensen – plus de bureaucratische speklagen erboven – werkzaam zijn in vrijwel kansloze projecten ter re-integratie. Met bijvoorbeeld een gemiddeld maandloon van 5.000 euro á 10.000 ambtenaren spreek je jaarlijks van 600 miljoen euro voor gemeentelijke kosten. Per (netto)belastingbetaler komt dit neer op 60 euro per jaar, down the drain so to speak. Voor verborgen werkloosheid hoef je bepaald niet naar Cuba of Noord-Korea tegenwoordig.

graffiti straatcoaches Amsterdam

Daarnaast “werken” in een stad als Amsterdam al snel enkele honderden tot duizenden mensen fulltime die uitkeringsgerechtigden helpen met het invullen van hun administratie – zodat tenminste van iedere mogelijke subsidie geprofiteerd wordt – plus tientallen tot honderden advocaten die permanent ‘pro deo‘ ( = door de belastingbetaler) gefinancierd worden.

In het artikel ‘Reden van onze kwakkeleconomie is simpel: we zijn te druk met onzin’ stelt publicist Ewoud Jansen dat de wildgroei aan nutteloze functies onze economische stabiliteit bedreigt en dat politici dit niet begrijpen.

“Ziehier een van de meest gemaakte en fundamentele denkfouten wat betreft werkgelegenheid en economie. Veel mensen, zeker politici, hebben meer oog voor het feit dát mensen aan het werk zijn dan voor wát die mensen doen. ‘Mensen met een baan hebben een inkomen en koopkracht. Meer banen betekent meer koopkracht en dus meer economische groei.’ Zo ongeveer loopt de veelgehoorde, maar niet altijd correcte redenering. (…) De kans is levensgroot aanwezig dat er banen worden ‘gecreëerd’ die niet echt productief zijn.”

DF 


Tags:        |      |      |   

2 reacties

  1. Ha Breinbrouwsels,
    Dank voor je aanvulling. Ja, het is inderdaad zo bezien nog schokkender dan ik voorrekende. Bizar dat na de val van De Muur wij hier nog steeds een ambtenarij hebben die herverdeling in alles lijkt te willen doorvoeren, zonder enig mandaat van het volk.
    Mvg,
    David

  2. Het is nog veel erger wat de kosten betreft. U gaat in uw berekening uit van 10 miljoen werkenden à 60 euro. Nu wil het geval dat er daarvan 3 miljoen ambtenaren en semi-ambtenaren, ontwikkelingsindustrieërs, nieuwsuurverslaggevers en Paul de Leeuw, 1 miljoen WAO-ers, 2 miljoen AOW-ers en nog wat steuntrekkers vanaf gaan. Die betalen per saldo geen stuiver inkomstenbelasting omdat ze betaald worden van de belastinggelden die worden geroofd van de overblijvende werkenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>