Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Verbaasd over verbazing

~ Westwood ~

~ Westwood ~

Leger: ‘een klasse van non-producenten die een land verdedigt door het verslinden van alles dat een vijand tot een invasie zou kunnen verleiden’ (uit: ‘The enlarged Devil’s dictionary‘, Ambrose Bierce, 1881, Penguin books, 2001, p48, vertaling df)

Het ontbreken van duidelijke eigendomsverhoudingen is een van de vele kenmerken van de overheid die de organisatievorm zo kostbaar maakt. In een privaat bedrijf is het ondenkbaar dat er op grote schaal gestolen wordt zonder dat er bellen gaan rinkelen, maar binnen de staat is zulks helaas volstrekt normaal. Het volk is immers (soort van) de eigenaar, maar ontbeert iedere mogelijkheid tot controle en als de kat van huis is, roven de Artiodactyla.

Zo berichtte Metro onlangs dat er de laatste jaren duizenden kunstvoorwerpen zijn ‘verdwenen’ binnen ministeries en recent speelden overeenkomstige schandalen bij de politie en bij de ‘materiaaltak‘ van Defensie. Daar lukte het een omvangrijk netwerk van kleptocraten niet om een reeks schandalen weg te houden van de Volkskrant, zoals bijvoorbeeld het patroon van integriteitsschendingen bij CAMS Force Vision:

fraai zwijntje van hout

“Bij dit prestigieuze IT-onderdeel werd misbruik gemaakt van dienstauto’s en telefoons, en zijn computers en apparatuur gestolen. Ook is personeel ongeoorloofd afwezig en zijn er sterke aanwijzingen dat het hoge management zichzelf verrijkt heeft door ten onrechte bonussen en aanblijfpremies te regelen.”

Uiteindelijk zal er niemand gestraft worden voor deze diefstallen en andere misdaden, behalve natuurlijk de klokkenluider en andere medewerkers met kritiek op de niet-integere bedrijfscultuur.

Deze wantoestanden verbijsteren me inmiddels oneindig veel minder dan het feit dat mensen – ongetwijfeld verblind door bijgelovigheid – zich zo verbazen over de diefstalcultuur die de norm is binnen alle organisaties waar de ‘eigenaar’ systematisch geen toegang krijgt tot ‘zijn’ bedrijf.

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>