Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Verandering in Marokko: onderwijs & soaps

graffiti Vlissingen woman juli 2013 female

Voormalig leraar Adil Bentahar bespreekt in het artikel ‘Is het geen tijd voor de lang verwachte verandering in het Marokkaanse onderwijs’ enkele kernproblemen, zoals hij die ziet.

Hij noemt een ‘gebrek aan visie’ bij beleidsmedewerkers op het ministerie van onderwijs en analfabetisme, want bijna de helft van de vrouwen op het platteland kan niet lezen en schrijven.

Daarnaast schijnen ouders nauwelijks betrokken te zijn bij het leerproces van hun kinderen en bezoeken ze de scholen ‘alleen als het echt moet’. Ook de scholieren zelf, die meer dan de helft van de onderwijspopulatie uitmaken, hebben momenteel geen enkele stem in hervormingen hetgeen wel zou moeten.
sticker educated fools Amsterdam

Uiteraard zijn ook de leraren erg belangrijk, maar betrokken in onderwijshervormingen worden ze nu nog nauwelijks. De bureaucraten op het ministerie bepalen eigenlijk alles, “terwijl veel van die ‘allesweters’ nog nooit een Marokkaans klaslokaal van binnen zagen”.

‘emancipatie via soaps’
Marokko schijnt over enorme budgetten te beschikken voor zogeheten ‘Ramadan-soaps’, aldus Younes Yassni.

Hoewel sommigen het vooral zien als een ‘verspilling van belastinggeld’, is de auteur tamelijk positief over de emanciperende effecten van dit door de staat gesubsidieerde medium. Vervolgens bespreekt hij de soapseries Dour Biha ya Yachibani (‘Trouw haar vader!’), Bnat Lalla Menana (‘De dochters van mevrouw Mennana’) en lkouble (‘Het stel’).

‘vrouw met handelsgeest, mannelijke autoriteit uitgedaagd’
De absurdistische serie ‘Dour Biha ya Yachibani’ – waarvan de titel verwijst naar een lied van de beroemde rai-zanger Cheb Khaled – is innovatief omdat een vrouw haar eigen bedrijf start, hetgeen indruist tegen Marokkaanse rolpatronen:
sticker niqab Amsterdam Spui 2013 August nikab islam woman

“Vrouwen ziet men doorgaans als machteloos, afhankelijk en emotioneel, terwijl je voor het runnen van een onderneming over handelsgeest en rekenvaardigheden moet beschikken.”

sticker boerka Amsterdam burqaYassni beweert verder dat het bijzonder is dat in de serie een vrouw het voornaamste karakter is (‘lwald’, dat jongen betekent) en dat een vrouwelijke arts vrouwen voorlicht over borstkanker, waardoor mannen een tegen hen gericht complot vermoeden:

“Mannelijke autoriteit wordt uitgedaagd als vrouwen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen lichaam.”

De serie ‘Bnat Lalla Menana’ speelt zich af in het conservatieve noorden van Marokko, nabij Cueta, waar een schurk het huis van een weduwe en haar drie dochters probeert te bemachtigen.

Deze mevrouw Menana verzet zich echter tegen de schurk en de patriarchale cultuur, en de vier dames zoeken allen op hun eigen wijzen naar onafhankelijkheid.

De oudste dochter – verlaten door haar wantrouwige man – start een smokkel-business via Cueta en weerstaat de seksuele wensen van haar baas. Ook ventileert ze zonder pardon haar meningen en veroordeelt onrecht.

“Dit gedrag contrasteert scherp met de wijze waarop Marokkaanse vrouwen doorgaans verschijnen op Tv, namelijk als fragiele, onderdrukte wezens die hun lot stilletjes betreuren en wanhopig op zoek zijn naar mannelijke bescherming.”

Als een van de mannen in de serie zich verkleedt als vrouw om een der dochters te kunnen benaderen, hint dit volgens de auteur zelfs op transgenders en de ‘vloeibaarheid van seksualiteit’.
graffiti girl with gun Baltics 2012 woman pistol

Ook in soapserie lkouble wordt de ‘mannelijke autoriteit’ ernstig uitgedaagd door vrouwen op het Marokkaanse platteland, met een flinke dosis humor.

De man in de serie moet zich constant verdedigen, terwijl “de vrouw de bovenhand heeft in familie-aangelegenheden en besluitvorming”.

Laten we hopen dat de schotels hier dergelijke soaps niet gemist hebben, want straks zijn Marokkanen in het moederland (of vaderland?) nog geëmancipeerder dan degenen hier.

DF

Gerelateerd:

Marokkaanse problematiek: onveiligheid & arrogantie

Politiek-correct Godsgeschenk Marokkanen-knuffelaars

NL’se Marokkanen ondermijnen sympathie Palestijnen

Leuke Marokkaanse chick in leuke Andrélon-reclame

Leerlingen bespotten positieve discriminatie

Stop uitkeringen Marokko = ‘nationaal-socialistisch’?

Jos van Rey en de Nijmeegse scooter-Marokkanen

Belemmert de overheid integratie van Marokkanen?


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>