Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Veel seksueel geweld vluchtelingenkampen Somalië

'ik zei toch nee' poster tegen seksueel geweld

“Het gebeurde op 29 december om een uur ‘s nachts en er was niemand die me hielp. Mensen zijn doodsbang om na middernacht hun huizen te verlaten. Zeven met kalasjnikovs bewapende militairen drongen mijn woning binnen terwijl mijn kinderen boven lagen te slapen. Ze sloegen me en vervolgens werd ik op straat verkracht. Ze deden allerlei dingen met me. Hoe kon ik terugvechten en mezelf verdedigen tegen bewapende militairen?”, vertelt de 27jarige weduwe ‘Nura Hirsi’* aan de Arabische zender Aljazeera.

“Daarna huilde ik en ging ‘s ochtends naar het ziekenhuis voor medicijnen. Ik verzweeg wat me overkomen was want er werkten Somaliërs en ik wil niet dat mensen het weten.”

politie & media~ niqaab, Tanzania ~
Pas kort geleden beëindigde een buitenlandse troepenmacht de ruim twintig jaar durende burgeroorlog die honderdduizenden slachtoffers had geëist. Hierdoor heeft seksueel geweld helaas een zeer lage prioriteit bij de Somalische politie.

Ook het hoofd van het IDP-camp (vluchtelingenkamp) toonde geen enkele belangstelling voor Nura’s verhaal en media schijnen nieuws over de vluchtelingen zelfs aan te duiden met de term shuban biyood (diarree), ofwel niet interessant.

Graffiti 'no excuse for sexual abuse - patriarchy'stigma rond verkrachting
“Documentaires erover kosten geld in plaats van dat ze iets opleveren, zoals nieuws over politiek”, zegt journalist Abdalle Muumin. Volgens hem speelt ook het stigma rond verkrachting een belangrijke rol, want “niemand is comfortabel ermee naar buiten te treden”.

De Somalische hoofdstad Mogadishu kent pas sinds 2010 een stichting voor de crisisopvang van slachtoffers van seksueel geweld: ‘Zuster Somalië’. Mede-oprichter Fartun Adan is blij dat het stigma rond verkrachting langzaam lijkt te verdwijnen, ook al ontvangt ze nu gemiddeld een nieuw slachtoffer per dag.

“Vrouwen in vluchtelingenkampen zijn extra kwetsbaar. Ze wonen er meestal zonder man maar met hun kinderen. Het kamp is geen huis, er is geen deur. Mannen kunnen doen wat ze willen zonder risico gestraft te worden. Soms helpen we slachtoffers verhuizen en we hebben ook een onderduikadres (safe house). Op dit moment steunen we 400 verkrachte vrouwen of moeders van dochters die het overkwam. Het safe house wordt vooral gebruikt door jonge meisjes die na verkrachting zwanger werden, maar bang zijn dat hun ouders ze niet zullen geloven. Deze meisjes vrezen ook voor hun huwbaarheid als het nieuws naar buiten zou komen, dus hebben een extra reden tot zwijgen.”
sticker verkrachters schamen Utrecht 2013

Verkrachting voor hen is zo mogelijk nog gruwelijker omdat ze op jonge leeftijd besneden en ‘dichtgenaaid‘ worden, dus is de eerste penetratie sowieso reeds een hel.

wetgeving
Hawa Aden Mohammed, die dit jaar winnaar werd van de ‘Nansen Vluchtelingen Prijs, zegt dat de lage bereidheid om aangifte te doen niet alleen samenhangt met culturele factoren, maar ook met de vrijwel afwezige wetgeving op het gebied van seksueel geweld.

“Ik schat dat negentig procent van de slachtoffers niet naar de politie stapt omdat ze denken dat er toch niks met hun aangifte gebeurt. Daders gaan vrijuit. Ook moet er meer voorlichting komen, want deze vrouwen voelen zich ‘haram’ (onkuis, onrein) en zijn daarom onwillig erover te praten. Juist de overheid moet meer doen want verkrachting is geen issue voor vrouwen maar een maatschappelijk probleem.”

nieuwe regering
Sinds twee maanden heeft Somalië een nieuwe regering en minister Aweis Haddad stelt dat deze zich al uitgesproken heeft tegen seksueel geweld. Haddad gelooft echter niet dat militairen verantwoordelijk zijn voor verkrachtingen, zoals sommige slachtoffers beweren.

'ik zei toch nee' poster 2

“Iedereen kan uniformen aantrekken en doen alsof ze bij de politie of het leger horen. Soms zijn het zelfs leden van terroristenbeweging al-Shabaab.”

Of het nu echte militairen waren of niet, het moge duidelijk zijn dat de problemen van dit omvangrijke Oost-Afrikaanse land nog immens zijn en dat geldt zeker voor vrouwen.

* niet haar echte naam

P.S.:
een van de journalisten die over het wangedrag van de militairen schreef is vandaag (5 februari 2013) veroordeeld tot een jaar celstraf.

DF

Gerelateerd:

Waarom zo veel verkrachtingen in New Delhi?

Overheid faalt structureel bij zedenzaken

Feminisme in Tunesië

Medisch-ethische dilemma’s

Armeense geschiedenis: Tatoeages van oma

Arrestatie of ontvoering?


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>