Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Erdogan heeft Turkse NL’ers misbruikt

sticker flying ape Amsterdam center 2013 December Turkish hat

Nationale en internationale media zijn in de ban van de rel tussen Turkije en Nederland, terwijl het helemaal niet zo’n complexe zaak lijkt.

Uiteraard besefte de Turkse president Recep Erdogan van tevoren drommels goed dat zijn acties premier Mark Rutte in een zeer lastig parket brachten. Met nog slechts enkele dagen voor de nationale verkiezingen voelt hij de hete adem van Geert Wilders’ anti-islamitische PVV in zijn nek, dus zou het toestaan van officiële propagandabijeenkomsten van een islamitische partij op Nederlands grondgebied voor de VVD’er kunnen neerkomen op politieke zelfmoord.

Rutte speelde vervolgens zijn onvermijdelijke rol en blokkeerde het bezoek van BuZa-minister Mevlut Cavusoglu en kort later van minister Fatma Betul Sayan Kaya (Familiezaken). Direct daarna kroop Turkije in de slachtofferrol en ging het zich te buiten aan verwijten, claims en scheldpartijen.

Het is bovenal betreurenswaardig dat het grofgebekte leiderschap in Ankara erin geslaagd is om met zijn politieke theater enkele honderden tot duizenden Turkse Nederlanders de straat op te krijgen. Ze zijn door Erdogan en zijn AK Partij misbruikt voor binnenlands-politieke doeleinden, namelijk het grondwetsreferendum van 16 april, waarin wordt bepaald over een verregaande machtsuitbreiding voor de Turkse president ten koste van parlement en rechterlijke macht.

Effecten van de rel op integratie kunnen zowel positief als negatief uitpakken.

Nederlanders met een scepsis jegens de islam of migranten kunnen nu weer zeggen: ‘Zie je wel, het zijn geen Nederlanders’, hetgeen z’n weerslag zal hebben op het sociale cement van de samenleving.

Het is anderzijds goed mogelijk dat Ankara haar hand heeft overspeeld met de ondiplomatieke capriolen. De scheldkanonnades door Erdogan c.s. zijn immers dermate misplaatst en absurd, dat veel Nederlandse Turken ook wel moeten inzien hoe hun vaderland in alle mogelijke opzichten afglijdt onder leiding van de partij met ‘Rechtvaardigheid’ en ‘Ontwikkeling’ in zijn naam. Als Erdogan over enkele dagen met de staart tussen de benen weer zijn paleis in kruipt zonder enig concreet resultaat – behalve reputatieschade – te hebben geboekt, zal in de ogen van veel NederTurken toch iets zijn verdwenen van zijn glans.

Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>