Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Toetreding Turkije tot EU: de voordelen

predator Venice Beach sword
Onlangs vroeg een scholier me of ik “argumenten ken vóór toetreding van Turkije tot de Europese Unie?” Na enig peinzen kwam ik (inclusief enkele nadelen) tot het volgende lijstje:

(1) een grotere EU betekent automatisch meer militaire, politieke en economische macht voor de Unie en dus ook voor Nederland (tegenargumenten: ‘onze’ stem binnen het geheel wordt natuurlijk relatief kleiner door de uitbreiding met Turkije. Ook is toetreding mogelijk schadelijk voor de eensgezindheid binnen Europese instanties en (dus) voor de ‘slagvaardigheid’ van “Europa”),

Nederlandse en Turkse vlag(2) Turkse toetreding kan uitgelegd worden als toenadering tot de islamitische wereld en zo integratie van Turken in Nederland versterken en terreurdreiging verminderen (anderzijds kan een voortschrijdende ‘islamisering’ van de Turkse politiek, cultuur en – vooral – het rechtssysteem allerlei frictie geven met EU-instellingen),

(3) als dankzij het EU-lidmaatschap de welvaart in Turkije verder stijgt, kan emigratie naar Nederland dalen (tegenargument: juridisch wordt het juist eenvoudiger om hierheen te emigreren),

(4) Nederlandse bedrijven kunnen door het wegvallen van grenzen profiteren van de grotere afzetmarkt in de sterke Turkse economie (tegenargument: andere bedrijven kunnen hier natuurlijk wel meer concurrentie ondervinden van ondernemingen uit Turkije) en

(5) Het tribaal-politieke conflict tussen Turken en Koerden waait soms over naar Nederland (zie bijvoorbeeld het filmpje hieronder). Turkse toetreding, echter, kan het democratisch proces in Turkije bevorderen en ook de mensenrechtensituatie, al lijkt die de laatste jaren reeds sterk verbeterd (tegenargumenten: ook de huidige regering gaat erg slecht om met hetgeen de Armeniërs en andere christelijke minderheden ‘overkwam‘ in hun land tijdens en na WO I, terwijl bijvoorbeeld ook vrouwenrechten onder vuur liggen.)

Verder is de Turkse regering onder leiding van premier Erdoğan al geruime tijd bezig met een indrukwekkende operatie tegen de meest criminele onderdelen van de overheid, genaamd Ergenekon.

sticker free Abdullah Öcalan Amsterdam

Dit netwerk is verwant aan wat men in Turkije ’diepe staat(derin devlet) noemt. In West Europa bestaan al sinds de Tweede Wereldoorlog overeenkomstige structuren, doorgaans aangeduid met de Italiaanse naam ‘Gladio’.

Voor een ieder die meer wil begrijpen van de ‘echte’ na-oorlogse geschiedenis van ons continent, raad ik aan eens te kijken naar de driedelige documentaire die de BBC enkele jaren geleden maakte over dit sinistere netwerk. Oud-verzetsstrijders werkten gebroederlijk samen met ‘mensen’ die kort daarvoor nog lid waren van de Schutzstaffeln (SS).

De organisatie bestaat in Nederland nog steeds en wordt – in tegenstelling tot in Turkije – door de overheid geen strobreed in de weg gelegd …

drs David Frankenhuis
(huiswerkbegeleider /politicoloog)


Tags:        |      |      |      |      |   

2 reacties

 1. Ha Bedri,
  Dank voor je imposante reactie!
  Ja, ook al weet ik niet erg veel van de Turkse geschiedenis, ik moet zeggen dat ik de regering Erdogan soms ook best een enge club vind die ik maar in beperkte mate vertrouw. Ze hebben wel een grote mond over hoe Israël de Palestijnen behandelt, maar niet steeds is het praktisch verboden in Turkije om vragen te stellen over de vernietiging van de Armenen.
  Verder vind ik die mix van islam en nationalisme ook niet helemaal halal (of kosher).
  Hoe dan ook dank voor je reactie,
  David.

 2. Turkije kiest weer iets die altijd nationalistisch, fanatiek religieus en gewelddadig is en wilt ook gelijktijdig lid worden bij EU.
  Met de tegenstrijdige normen en waarden, met een vijandige politieke ideologie is de integratie onmogelijk.
  Moslim leider Erdogan zegt dat hij trots is op de veroveraars van zuid Europa. De veroveraars zijn volgens de legende de bestiale vrucht van een seksuele escapade van de leiders: Fatih sultan Mehmet, Sultan Selim en Kanuni sultan Suleymen en nog meer van die Ottomanse krijgsheren.
  Als organisatie verwijst AKP nu alles naar de bloedzuigende bendes van anti-Europeanen.
  Erdogan op de laatste congres zei onder andere; “.. we gaan de weg van Fatih sultan Mehmet, Sultan Selim en Kanuni sultan Suleyman volgen”
  In de jaren 1000 had Byzantijnse rijk ook immigratie problemen. Turken stonden al 150 jaar eerder aan de grens en nomaden, islamitische migranten stroomden continue binnen… Het land kreeg vreselijke volksverhuizingen en islamitische aanvallen te verwerken en verkeerde in een permanente staat van wetteloosheid, geweld en extremistische dreiging. In deze wanorde opereerde de Selculku leider Kilicarslan als knokploeg. De Moslims vielen uiteindelijk in de jaren 1071 binnen en hele beschaving kwam in een grote gevaar…

  Ondanks hun sterk anti-Europees discours, hebben bijna 90% van de Turken, onder leiding van AKP regime zich de afgelopen decennia sterk geïmplementeerd in de Turkse gemeenschappen in Europa. Deels heeft dit te maken met het bekende fenomeen van migranten die vanwege uitsluiting in het thuisland sterkere gevoelens gaan ontwikkelen voor hun ‘land van herkomst’. Veel politieke en religieuze groeperingen in Turkije hechten een groot belang aan deze Buiten-Turken genoemde vijfde colonne. Enerzijds uit nationalistische angst dat de migrantengemeenschappen hun ‘Turksheid’ zouden verloochenen, anderzijds als handige en makkelijk mobiliseerbare lobbygroep in Europa.
  Koepelorganisaties in Europa beschrijven zich als: ”Türkisch-islamische Synthese; Nationalistisch, Einsatz für ein großtürkisches Reich, stark politisch.”, gebaseerd op een oud Ottomaanse vaandel, politieke ideologie.
  Deze heropleving van de islam is echter ook een terugkeer naar problemen binnen de islam die wezenlijk nooit zijn opgelost. Daarvan is de 1.400 jaar oude rivaliteit het ernstigste.
  Het Turks staatsnationalisme laat dus de Europese Turken niet los. Ze maken, binnen deze logica, nog steeds deel uit van de globale Turkse gemeenschap en vallen op die manier onder het gezag van de Turkse regering, behoeder van alle Turken. Deze bekommernis om de diaspora is een praktische proces van Turkse staat, een ideologie die streeft naar de vereniging van alle Turken van de Adriatische Zee tot de Chinese Muur. De paternalistische relatie tussen de Turkse staat en haar onderdanen staat haaks op de door EU gestarte onderhandelingen met AKP regime…
  Westerse regeringsleiders werden volkomen verrast door de post moderne islamieten zoals AKP leiders die nu ook ultimatums uitspreken tegen de EU leiders. Hierbij bestaat de neiging altijd het meest rooskleurige plaatje te volgen door in eerste instantie te zeggen dat islamitische partijen met de vrije verkiezingen hooguit 50 procent van de stemmen zullen verwerven om vervolgens, bij gebleken onjuistheid hiervan, te beweren dat de politieke verantwoordelijkheid deze islamisten vanzelf gematigd zal maken.
  De nieuwe situatie zal gekenmerkt worden door drie factoren: sterker wordende politieke islam, toenemende vijandigheid tegen de Europa, en het gevaar van de desintegratie binnen Europa aangestuurd door de Moslimleiders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>