Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Turken en respect

sticker 'Turkish head'

Het jongetje staat afwachtend en zwijgend in de deuropening van het kleine kantoortje dat gevestigd is in de Amsterdamse Aya Sofyamoskee aan de Postjesweg. Hij is ongeveer tien jaar oud, kijkt niet naar de grond maar ook niet recht vooruit. Net als hij nemen zo’n dertig Turkse mannetjes deel aan de zomerschool die het moskeebestuur organiseert.

De tweeëndertig jaar oude imam heeft het jochie nog niet gezien en praat verder over Islam en politiek met Cem, een vriend uit Turkije. Pas als imam Osman zwijgt grijpt het kleine mannetje zijn kans, stelt snel een vraag, krijgt daarop antwoord en vertrekt weer naar zijn vriendjes. De houding van de tienjarige is een goed voorbeeld van het respect dat veel Turken voor ouderen – en zeker voor imams – bezitten.

Ongeveer twee jaar geleden, toen de moskee nog aan de Baarsjesweg gevestigd was, mocht ik getuige zijn van een andere interessante situatie.

sticker moskee AmsterdamIn het moskeegebouw was in die dagen een groot jongerencentrum/koffiehuis gevestigd en ik kwam daar toentertijd vaak. De Turkse keuken is superieur en bovendien raakte ik min of meer verslaafd aan een bordspel genaamd Turks dammen. Veel van de mensen die ik daar ontmoette vonden het leuk om met me te praten en me enkele woordjes Turks te leren.

Op een zekere dag werd Hassan, de kleine en smalbeschouderde barkeeper die de hele dag weer hard gewerkt had, geconfronteerd met een vervelende situatie. In het koffiehuis bevond zich op deze bewuste avond – naast zo’n vijfentwintig Turken en mijzelf – ook een Islamitisch ogend gezelschap bestaande uit een Arabier, twee negers en een blanke, allen zo rond de dertig jaar oud en behoorlijk luidruchtig. Een van de negers had eerder die avond enkele theekopjes meegenomen naar de grote parkeerplaats beneden – het koffiehuis bevond zich op de eerste verdieping – en had ze niet teruggebracht. Toen Hassan vriendelijk hiernaar vroeg in zijn zeer beperkte Nederlands deed het gezelschap hier nogal lacherig over en stuurde hem minachtend weg.

Geïntrigeerd volgde ik de confrontatie die Hassan aanging met deze heren, waarvan er twee erg groot waren. De sympathieke barkeeper verloor langzaamaan zijn geduld met de respectloze types en begon stilletjes aan harder te praten. Het viertal was totaal niet onder de indruk en voor een moment vreesde ik dat Hassan op het punt stond klappen te krijgen.

Althans, dat dacht het viertal.

Aangezien het nu volledig stil was geworden in het koffiehuis – afgezien van de ruzie over de theekopjes – scande ik langzaam mijn omgeving. Alle activiteiten waren gestaakt.

De gesprekken, schaakpartijen, het dammen, zelfs bij het poolbiljart was het muisstil. Zo’n vijfentwintig paar ogen waren strak gericht op de tafel met de ruziezoekers. Het was prachtig om te zien hoe de gelaatsuitdrukking van een van de negers veranderde toen hij doorkreeg in welke precaire situatie hij en zijn maten zich bevonden. In een fractie van een seconde veranderden zijn houding en blik van ontspannen en superieur naar nederig en angstig. Vol haast excuseerde hij zich, rende naar de parkeerplaats beneden en was binnen anderhalve minuut terug met de theekopjes, waarbij hij zich nogmaals uitgebreid verontschuldigde.

Hoewel ze die avond nog een tijdje bleven zitten aan hun tafel, heb ik sinds dit voorval de leden van dit gezelschap niet meer in het koffiehuis gezien.

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>