Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Tijdverspilling op het MBO

sticker 'schoolplein'
Terwijl in het bedrijfsleven ondernemers en managers zich bezig houden met het behalen van winst, gelden binnen overheden andere doelstellingen. Zo worden onderwijsinstellingen meestal gefinancierd op basis van het ‘bureaucratisch budgetmechanisme‘.

Volgens FNV Jong leidt dit ertoe dat “scholen er vooral op uit zijn leerlingen binnen te halen”, waardoor duizenden ROC-scholieren “leren voor een mbo-diploma waarnaar op de arbeidsmarkt geen vraag is.” De helft van de tien populairste opleidingen leidt bij meer dan 50 procent van de studenten tot werkloosheid.

Op de analyse is natuurlijk aan te merken dat hij op z’n minst onvolledig is. De studenten hebben immers zelf ook wat te kiezen en dat doen zij dus vaak slecht.

Voor de overheid is het natuurlijk niet zomaar mogelijk om de fondsen af te buigen richting meer kansrijke opleidingen, maar tegelijkertijd veroorzaakt het huidige stelsel een enorme verspilling van tijd en geld.
sticker Riga 'we have the right to be stupid'

De enige remedie lijkt me het afschaffen van uitkeringen en de privatisering van het onderwijssysteem. Scholen mogen dan weliswaar nog steeds proberen binnen te harken wie ze willen, maar degenen die dan kiest doet dit op eigen kosten en voor eigen risico. Het feit dat er in het mbo op dit moment “slechts 45 cent van elke euro naar het onderwijs zelf gaat” duidt mijns inziens al op verspilling genoeg.

DF

Gerelateerd:

Salarissen in het middelbaar onderwijs zijn star

Geld onderwijs vaak slecht besteed


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>