Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Fitness-test Z-A doodt 7 aspirant agenten

politie Afrika

Toen onlangs de verkeerspolitie van Pietermaritzburg liet weten 90 vacatures te hebben bleken er veel gegadigden. Ruim 34.000 mensen stuurden hun CV en 15.600 kwamen afgelopen donderdag opdraven voor een fitness-test in het Harry Gwala Stadion en de vrijdag daarop een even groot aantal.

Door de verzengende hitte en misschien ook door te zware oefeningen bezweken vele kandidaten en een onbekend aantal daarvan moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Uiteindelijk overleden er zeven, waaronder naar verluid ook een door zelfmoord.

Sindsdien zijn de testen op last van politiechef Willies Mchunu gestopt.

De leider van de Zuid-Afrikaanse communisten (SACP) Themba Mthembu prees hem voor zijn snelle ingrijpen terwijl de Inkhata Vrijheidspartij (IFP) juist eiste dat hij aftrad.

“Wat gebeurd is in Pietermaritzburg werd veroorzaakt door mensen die dronken zijn van macht, in een mate waarin lijdende mensen als minderwaardig behandeld worden. Iemand die bij zijn gezonde verstand is zou nooit 35.000 mensen direct testen voor 90 vacatures”, aldus IFP-leider Blessed Gwala.

Leider van de Nationale Burger Organisatie Dumisani Mthalane denkt dat de sterfgevallen konden worden voorkomen. Vooral degenen die het proces hadden moeten begeleiden hebben gefaald, vindt hij.

“Wij hebben begrepen dat de politieleiding niet eens toestemming had gevraagd om het terrein te mogen gebruiken voor de oefeningen.”

Hoe dan ook is het opvallend hoe graag Zuid-Afrikanen politie-pakken dragen. Zo werd enkele weken geleden een agent in zijn woning in Potchefstroom beroofd van zijn uniform en dienstwapen. Toen de dader kort erna gearresteerd werd droeg deze niet alleen het gestolen uniform maar had hij zelfs een extra set bij zich …

DF

Gerelateerd:

Afslachting mijnwerkers Z-A testcase

Meisjesbendes & de politisering van criminaliteit

“Ik ben politieagent”: meningsuiting in de VS

‘Politieagenten’ op Zuid-Afrikaanse boerderij

De ‘Criminele’ Inlichtingendienst: Zuid-Afrika & corruptie


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>