Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Tien jaar na gijzeling Dubrovka Theater


Op 23 oktober 2002 viel een groep van veertig zwaarbewapende Tsjetsjenen het Dubrovka Theater in het zuid-oosten van Moskou binnen tijdens een voorstelling. Ruim 850 bezoekers en acteurs werden gegijzeld en de aanvallers plantten her en der in het gebouw explosieven om een inval van de veiligheidsdiensten te ontmoedigen.

Er kwamen onderhandelingen op gang en groepen kinderen werden vrijgelaten, maar de belangrijkste eis van de gijzelnemers – een Russische terugtrekking uit Tsjetsjenië – bleef onbespreekbaar voor president Poetin. De gijzelaars behandelde men redelijk goed en ook mochten er medicijnen bezorgd worden.

Toch volgde al op 26 oktober de escalatie in de vorm van een bevrijdingspoging door troepen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en eenheden van Spetznaz en FSB, via nota bene gay club Central Station. Vlak voor de feitelijke inval had men een onduidelijk type gifgas door het ventilatiesysteem van het theater naar binnen gepompt, waardoor de gijzelnemers maar beperkt weerstand boden. Enkele uren nadat het schieten begon was het alweer voorbij.

Ook al ‘wonnen’ de Russen, toch was de gijzeling een drama voor het land en een blamage voor de autoriteiten. Mede omdat zij het medisch personeel niet wilden vertellen welk gas gebruikt was stierven tussen de 130 en 200 gijzelaars en zelfs enkele bij de inval betrokken militairen. Er was een schrijnend tekort aan ambulances en bovendien waren bezittingen van slachtoffers ‘verdwenen’ tijdens de inval. De gijzelnemers die niet direct door het gas of in vuurgevechten omkwamen werden vermoedelijk allen door het hoofd geschoten. Nauwelijks twee jaar later kostte een gijzeling in Beslan zelfs aan 380 mensen het leven.

Het is altijd intrigerend doch gruwelijk om te zien hoe bereid sommige bestuurders zijn om ‘hun’ burgers en militairen op te offeren voor hogere doelen, zoals hun eigen imago en de belangen van de wapenindustrie.

DF

Gerelateerd:

Onverwachte wending wetsvoorstel Rusland

Bizar FSB-complot in Rusland


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>