Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Theo van Gogh: ‘Er gebeurt nooit iets’ (1993)

boek Er gebeurt nooit iets Theo van Gogh

Tijdens de laatste Amsterdamse vrijmarkt liep zomaar tegen een exemplaar aan van Theo van Goghs ‘Er gebeurt nooit iets’ (1993), waarin hij onder andere op uiterst vermakelijke wijze de vloer aanveegt met de ‘kampbewakers van het politiek correcte denken’ (p33) en met de ‘gele-sterrenfetisjisten’ (p144) van de ’4 mei-industrie’ (p23). Bij dezen enkele citaten.

DF
———-

“Nog niet zo lang geleden hingen in de Amsterdamse tram stickers die de menslievende burger opriepen de buurman aan te geven: ‘Discriminatie? Bel het centrale Discriminatie-meldpunt in uw buurt!’ Volgde een telefoonnummer. Duizenden Amsterdammers namen deze gelegenheid te baat; een traditie was in ere hersteld!” (p17)

“En wat mevrouw Barend en meneer Naftaniël (‘die derderangs lijkenpikker’, p89) betreft … Ach, middelmatige mensen beroepen zich graag op Autoriteiten.” (p58)

“De jaren ’90 beloven een algehele debilisering, met veel gewauwel over ‘identiteit’, ‘positieve discriminatie’ en ander snoepgoed voor gelovigen.” (p66)

“Het gebabbel van standvastige denkers als (Henk J.A.) Hofland, die er als het ware om smeken dat er nu eindelijk, eindelijk eens een synagoge in brand wordt gestoken, is illustratief voor de heersende verwarring in de gelederen van de 4 mei-industrie; ‘wanneer krijgen we nou eens een echte pogrom?’ (…) Cowboy Henk en zijn brekebenen van het naoorlogs verzet, ze imponeren mij altijd weer.” (p105)

“(W)at iemand ook schrijft, in principe hoort ie nooit voor de rechter te worden gedaagd, Brandt Corstius noch Janmaat, Blokker noch Goeree, Rasoel zomin als ondergetekende. Dat er altijd wel een schuimbekkende gelovige gelovige is te vinden die zich namens een of ander volksdeel beledigd voelt en met zijn steekpenning officier van justitie Mijnssen bereid vindt tot vervolging over te gaan, is het gevolg van een stupide wetsartikel dat onze zwakke broeders onrechtvaardig bevoordeelt. Ik zeg ‘t met lichte galm: ‘vrijheid van meniningsuiting is één en ondeelbaar.’” (p118)

“Michel Korzec schreef laatst in de Volkskrant: ‘De activiteiten tegen racisme en vreemdelingenhaat in Nederland spelen zich af in een psychische schemertoestand. Een lugubere vermenging van persoonlijke en collectieve obsessies. Bij tijd en wijle doet dit sfeertje me denken aan geruchten over rituele moorden, kinderbloed en matzes, je weet het wel: de obsessies, het gefluister en de maren waarmee in vroegere tijden de pogroms werden ingeleid.’ ‘t is in dit frisse schemergebied dat meneer Brandt Corstius opereert; de grote mensenvriend, nooit te beroerd om iemand zonder bewijs als ‘eeuwige antisemiet’ aan te geven.” (p130)

“Ik wil helemaal niets ‘doorbreken’. Maar wie de geschiedenis serieus neemt en daarmee jodenhaat, is allergisch voor makkelijk geloei en begrippeninflatie. Dankzij Grijs (= Hugo Brandt Corstius) en Leon de Winter betekent dat woord ‘antisemiet’ straks niets meer (…).” (p150)

“Ook had ik op deze plek nog een keer mijn zoon Lieuwe willen knuffelen, hoewel zoveel publiek beleden affectie iets heeft van potloodventen in een uitverkocht Olympisch Stadion.” (p160)

Theo van Gogh:

‘Er gebeurt nooit iets’ (1993), uitgeverij L.J. Veen

Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>