Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Dankzij politiek sympathie voor Hells Angels

Willem Holleeder poster 2014 June Amsterdam Spuistraat Corneliani photos

“God, god, ze worden wakker. De politiek ‘ontdekt’ nu wat heel Nederland al jaren wist. Als je lekker veilig in je villawijk zit, kun je natuurlijk ook lekker hypocriet doen of er niets aan de hand is, en de ellende aan het kiesvolk overlaten.”

“De terreur van de roverheid reikt ook ver!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

(enkele reacties op een bericht dat de “invloed van criminele motorclubs reikt tot ver in het overheidsapparaat”, deze morgen op Telegraaf.nl)

Als een overheid de grote dieven niet aanpakt
of – zoals in het geval van de banken – zelfs openlijk steunt met honderden miljarden euro’s belastinggeld en schijnbare juridische immuniteit, groeit de maatschappelijke sympathie voor criminelen.

mafia inspired sticker, AmsterdamZowel de aantrekkingskracht van het gangster-bestaan op jongeren als bijvoorbeeld het publieke profiel van Hells Angels-president Daniël Uneputty zijn hierin tekenen aan de wand, en dan zwijg ik nog over de bizarre fan-cultus rond topcrimineel Willem Holleeder. Volgens velen staat het afpersen van enkele malafide vastgoedtypes immers in geen enkele verhouding tot de plundering van de pensioenfondsen en daarmee miljoenen spaarzame bejaarden.

graffiti Holleeder Amsterdam Cntr 2015 Feb Holland misdaad crimeDe ‘waanzinnige’ verwevenheid tussen onder- en bovenwereld waarover Kamerlid Hennis zich nu plots opwindt is bovendien niets nieuws onder de zon.
maffiosi agenda, scholier Amsterdam
Al eerder was sprake van onzuivere banden tussen de recherche en de Hells Angels, waarvan tientallen militairen zelfs lid bleken te zijn. Documenten over wapenleveranties aan de zware criminelen Sam Klepper en John Mieremet door ‘Operatiën & Inlichtingen’ – een soort staat binnen de Nederlandse staat – verklaarde men geheim tot 2050.

In zijn boek ‘End of Millennium’ (1998) waarschuwde socioloog Manuel Castells al voor de groeiende invloed van transnationale criminele netwerken op staten en politiek.* Flexibel georganiseerde bendes vormen volgens hem een bedreiging voor de staatssoevereiniteit door controles te omzeilen en grote risco’s te nemen. “Georganiseerde misdaad kan alleen overleven op basis van corruptie, door intimidatie van overheidspersoneel en – soms – statelijke instituties.”

menu-kaart 'Carlito's way'

menu-kaart ‘Carlito’s way’ (LA)

Mede dankzij het proces van globalisering delven overheden het onderspit in deze strijd, waardoor ze niet alleen soevereiniteit verliezen maar ook legitimiteit: het vermogen orde en recht af te dwingen. In een ‘wanhopige reactie’ zullen democratieën vrijheden inperken en zal xenofobie toenemen.

“De staat wordt niet alleen van buitenaf gesaboteerd, hij desintegreert ook van binnenuit.” Door politici te lokken in seks, drugs en geld, of door belastering via media, heeft de onderwereld “een wijdvertakt netwerk van inlichtingen en afpersing gecreëerd, waar men invloed koopt door te zwijgen.”


Volgens Castells schept de misdaad zelfs zijn eigen cultuur. De ‘moedige en succesvolle crimineel’ verwordt hierin tot rolmodel voor de jeugd die geen toegankelijk pad uit de armoede ziet, laat staan een kans op welvaart en avontuur:

“From Russia to Colombia, observers emphasize the fascination of local youth for the mafiosi.”

Dankzij uitsluiting en de crisis van politieke legitimiteit “vervagen de grenzen tussen protest, patronen in behoeftebevrediging, avontuur en misdaad.” De wereldwijde fascinatie met films waarin criminelen de hoofdrol vertolken of zelfs de good guys spelen, kunnen wijzen op “een culturele instorting van de traditionele morele orde en de impliciete erkenning van een nieuwe samenleving.”

Of de gemiddelde Nederlander Hells Angels reeds beschouwt als een soort gemotoriseerde Robin Hoods betwijfel ik, maar politici die niet goed opletten moeten het tijdens toekomende verkiezingen wellicht opnemen tegen de ‘lijst-Holleeder’. Hij stond immers al op een postzegel!

Door drs David Frankenhuis

*’End of Millennium’ (1998), Manuel Castells, p. 201 – 205

Gerelateerd:

Tuig & oppertuig


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>