Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Strips downloaden: een handleiding

waal-painting Hellrider Venice Beach

Een van de raadsels die me zo nu en dan bezighoudt is de vraag waarom mensen in ‘s hemelsnaam de moeite nemen om stripboeken in te scannen en vervolgens aan te bieden via allerlei torrent-achtige media zoals Rapidshare, Hotfile en OneDDL*. Er bestaan zelfs websites die zich specialiseerden in het gratis (illegaal, vermoed ik) verspreiden van eenvoudig te downloaden comics.

Batman tattoo Amsterdam 2013 tatoeageSoms zijn deze bestanden te openen als jpg’s, maar doorgaans zijn ze van het formaat .cbz of .cbr (‘comicbookzip of -rar’).

Deze laatsten zijn te ontsluiten met CDisplayX en erg prettig leesbaar, want je scrollt gewoon naar beneden tijdens het lezen, terwijl je bij .jpg steeds naar de volgende moet klikken.

Andere files zoals .ZIP of WinRar zijn meestal om te zetten met behulp van ExtractNow (programma downloaden, openen, rechtermuisklik, add archives, naar downloads, enz).

Voor een antwoord op de vraag waarom mensen ‘gratis’ gedigitaliseerde comics aanbieden op internet zijn voor zover ik bedenken kan in ieder geval twee mogelijkheden.

Er bestaan mensen die bijvoorbeeld uit angst voor brand of een inbraak thuis (door iemand die ook de strips zou jatten) hun ganse collectie scannen en na al deze moeite de zaak maar meteen uploaden naar een der bovengenoemde sites.

Aangezien stripfanaten hun leesvoer zelden graag uitlenen, bestaat voor hen het bijkomende voordeel dat ze hun in comics geïnteresseerde vrienden kunnen verwijzen naar het wereldwijde web.

Andere liefhebbers zullen misschien gemotiveerd worden door de gedachte dat als ze hun favoriete stripboeken online zetten, dat deze vervolgens ook meer gekocht zullen worden.

Zoals de band Radiohead en vele anderen muziek gratis via het internet aanbieden en daar vervolgens commercieel profijt van trekken. Zelf kocht ik i.i.g. diverse strips die ik eerst digitaal las.

DF

* Oneddl is inmiddels offline, maar via bijvoorbeeld ‘Avax’ kan het nog steeds

(klik voor recensies van stripboeken of een overzicht per genre)

Van vorige site gekopieerde reacties:

4 reacties:
Ruben.cc zei
Ik denk dat veel mensen het ook doen in het kader van illegaal uitwisselen, net als bij muziek. “Ze” willen graag strips die ze nog niet hebben (illegaal) downloaden en willen in het circuit bijdragen door zelf ook aan te bieden en wellicht hopende daarmee anderen weer te motieveren hetzelfde te doen. Vergelijkbaar gedrag zie je bij Torrent-clients. Mensen blijven het gedownloade aanbieden als “dank omdat” of “in de hoop dat” anderen dat dan ook zullen doen.
1:53 PM

David Frankenhuis zei
He Ruben,
Dat zou goed kunnen, ja. Er staat echt zo onvoorstelbaar veel online, reeksen tot aan WO2, volgens mij ook al.
Groetjes,
David
10:32 PM

Johan zei
Ik zal jullie uit je droom helpen. “Het is verzamelwoede”, net als bij het verzamelen van postzegels. Alleen zijn de originele postzegels wat waard, de gedigitaliseerde helemaal niets. Het is ook helemaal niet de bedoeling dat het werk wordt gelezen, daar is eenvoudig geen tijd voor omdat er veel te veel is. Het is puur de heb en niets meer. Ik heb onderzoek verricht of er in wordt gehandeld,helemaal niets te vinden!
8:24 PM

David Frankenhuis zei
Ha Johan,
dank voor je reactie. Ik ben het niet met je eens, echter, want ik denk dat veel mensen de strips wél gedigitaliseerd lezen, om verschillende redenen. Of er in gehandeld wordt weet ik niet, maar daarin wil ik je best geloven. Ook staat er idd vreselijk veel online, dus zullen downloaders moeten selecteren.
David

Tags:    

1 reactie

  1. Voor legale online stripboeken kan je bij ons terecht! De stripboeken zijn bij ons gratis en digitaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>