Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Stripboek tegen Islamitische Staat

sticker destroy all humans 2015 February Amsterdam skull terror

De strijd tegen jihadistische bendes kan niet alleen met wapens gevoerd worden, denkt de Jordaanse ondernemer Suleiman Bakhit. Volgens hem moet men ook hun mythologie verslaan. Hij startte daarom een stripboek dat een ander heldenepos biedt dan dat van de islamisten.

Het gedachtegoed van groepen als Islamitische Staat (IS) en al-Qaida verspreidt zich onder de jeugd “zoals kanker”, aldus de Jordaniër tegen zender al-Arabiya. Heldhaftige personages in zijn stripboeken keren zich juist tegen de geromantiseerde idealen van het extremisme die gebruikt worden om jongeren te rekruteren. Politie en oorlogen zijn weliswaar nodig als middelen tegen de radicalen, maar daarmee alléén win je volgens Bakhit de strijd niet.

sticker Snow White Amsterdam NDSM 2015 January girl islam pray veil

‘Jeugd heeft geen positieve helden’

In gesprekken met jongeren merkte hij dat ze eigenlijk niet over helden beschikten. Als hij ernaar vroeg werden alleen namen van bekende terroristen genoemd omdat zij de moslims “zouden beschermen”. Toen realiseerde Bakhit zich dat er voor “positief heroïsme” een enorm potentieel bestond en startte hij met het creëren van zijn contra-mythologie.

sticker grenade smiley Amsterdam center 2014 March weapon granaat‘IS-jeugd niet erg vroom’

Onderzoek van de Britse veiligheidsdienst MI5 waaruit bleek dat de meeste rekruten van al-Qaida en IS niet erg religieus zijn, vormt een belangrijke inspiratiebron voor Bakhit. In zijn ogen gehoorzamen de jongens eerder aan “een betoverende roep naar avontuur”.

‘De heroïsche reis’

Zo is ‘de heroïsche reis’ een belangrijk rekruteringsmiddel voor IS. Jongeren die vastzitten in hun levens en die met minderwaardigheidscomplexen kampen, kunnen daardoor – en onder invloed van religie – geïnspireerd raken. “Zulke jongens hebben een ander verhaal nodig”, zegt Bakhit. Het is volgens hem onvoldoende om te zeggen dat het terrorisme “geen islam” is. “De extremisten hebben een aantrekkelijk verhaal”, zegt hij, “want ze vertellen de jongeren dat ze helden kunnen zijn. Maar wij moeten alternatieve helden ontwikkelen.”

sticker Jimmy Granti Local Hero Amsterdam east 2014 April

Het stripboek

Een van de helden in Bakhit’s comic is Element Zero, een Jordaanse elitetroepen-officier die gevreesd wordt door de jihadisten. Princess Heart en Shahrazad zijn namen van twee vrouwelijke helden uit de strip.

Bakhit werd in Jordanië al eens buiten zijn kantoor aangevallen door extremisten.

DF


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>