Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Stickers van ‘Yatusabes’: een Madrileen in Amsterdam

  • 15 aug 13

  • MEDIA

  • 0 reacties

sticker Yatusabes Amsterdam 2013 September man reads toilet street-art
Zo’n anderhalf jaar geleden stuitte ik in Amsterdam voor het eerst op een sticker van de Spanjaard ‘Yatusabes’.

De naam stond overigens niet op het kunstwerkje, dat een man afbeeldde die zat te lezen op de wc.

Omdat de sticker bevestigd was op een metalen afscheiding rond de Noord-Zuidlijn in De Pijp ging ik in eerste instantie ervan uit dat hij daar geplakt was door een lokale actiegroep die niet verheugd was met deze infrastructurele puinhoop, maar die veronderstelling bleek achteraf onjuist.
sticker Yatusabes love & hate in mad city Amsterdam De Pijp 2012

Enkele maanden later ontdekte ik op Heinekenplein een afbeelding die een halfnaakte verpleegster afbeeldde, met haar billen geheven en een kwast in de hand.

sticker Yatusabes Amsterdam 2013 AugustDe sticker wekte de indruk dat ze net ‘Love and hate in mad city’ op een muur gekalkt had, terwijl ze schalks terug staarde vanaf het plaatje.

Alsof ze zojuist betrapt was op een illegale daad.

Bovenaan stond het woord ‘Yatusabes’, terwijl linksonder weer zo’n vreemd mannetje prijkte dat zat te lezen op een wc.

De kunstenaar achter de sticker bleek gevestigd in Madrid en beschikt over een – vergeleken met veel andere ‘street-artists’ – vrij uitgebreide website in het Spaans.

sticker Yatusabes toilet man reading Amsterdam 2012

Net als zijn stadsgenoot ‘Fatuo fantasma‘ is Yatusabes dus niet te beroerd om zijn creaties ook buiten zijn woonplaats te verspreiden, en dat vind ik best bijzonder.

sticker Yatusabes Amsterdam 2013 August De PijpDe artistiekelingen verdienen immers niks eraan en lopen zelfs het risico op boetes van honderden euro’s voor het etaleren van hun kunst.

Of het plaatje op de afrastering van de NZ-lijn bouwput daar volledig random geplakt was of misschien toch ook een beetje als protest ertegen zal wel altijd een mysterie blijven, maar een aanwinst voor ‘Straatkunst Openluchtmuseum Amsterdam’ vind ik de stickers zonder meer.

sticker Yatusabes man reads on toilet Amsterdam 2012

sticker Yatusabes pistolero Amsterdam North 2013 September cowboy

DF

Gerelateerd:

‘Earworm’ sticker: boos wormpje verovert Amsterdam

Stickers ‘geïntegreerd’ in verkeersborden Amsterdam

Stickers van bizarre monsters met zichtbare skeletten

Street-art van ‘Sta-APC: ‘cycloop stickers’ in de Apollolaan

Stickers on street-art: ‘tools of crime’ & others

Sticker mad animals: Von, Faile & ‘Siberian meat grinder’

Sticker-kunstenaar als onschuldig kind: Tona & Be@ware


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>