Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Sticker: religie rond Pinksteren

Sticker horror Maria Amsterdam ndsm 2013 December religion

Er bestaat archeologisch bewijs dat er al Christenen in Estland leefden voordat Duitse katholieken van de ‘Teutoonse Orde’ het gebied in de dertiende eeuw veroverden. De bevolking werd daarbij onder dwang bekeerd. Een latere Zweedse bezetting bracht Lutherse invloeden en vervolgens werd Rusland er de baas.
sticker paus plus slaven, Tallinn

Tijdens de korte periode periode van onafhankelijkheid na de Russische Revolutie kende Estland complete godsdienstvrijheid.

sticker 'unicorn nasty nun', BalticsGeheime deals tussen Stalin en Hitler bezegelden het lot van het landje, dat in de oorlogsjaren ongeveer een kwart van zijn bevolking verloor aan het geweld. Eerst bezetten de Russen Estland, dan de Nazi’s en daarna weer de Russen. Al in 1941 liet Stalin aartsbisschop Profittlich afvoeren naar een kamp en een groot deel van het Estse volk zou hem volgen. Kerken werden door de communisten nauwelijks geduld.

Of de bovenstaande sticker die ik afgelopen herfst in hoofdstad Tallinn ontdekte samenhing met het pausbezoek van 1993 is mij onbekend, maar waarschijnlijk is de maker van het plaatje geen fan van de Heilige Vader en zijn instituut.

Afbeelding ’Uskonnonvapaus’ toont een soort duivel in katholiek gewaad, terwijl hij slaven ‘hoedt’. Misschien is het een postcommunistische oprisping van protestantisme, want het was immers Maarten Luther die de paus gelijkstelde aan de Antichrist.

sticker don't worry be jewish jewishid.nl

In dezelfde regio ontdekte ik nog de ‘Nasty Nun’ sticker, gemaakt door iemand die vermoedelijk ook geen katholiek is, en later in mijn eigen Amsterdam een plaatje met daarop: don’t worry be Jewish.

In deze van oudsher relatief joodse stad zou je immers haast de oudtestamentische wortels van het Pinksterfeest vergeten, terwijl de stad waar men de 95 jaar geleden de Estse onafhankelijkheid uitriep nu een KKK-geïnspireerde motorclub kent …

DF

Gerelateerd:

‘Kameraad Baron’: adel vernietigd door communisten

Street art: political stickers in the Baltics

Linnahall: communistische ziggoerat in Tallinn

‘Huis van terreur’ in Boedapest


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>