Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Spin Peru met decoy-spin in web

sticker spider the Zoo Amsterdam street art vogelspin

In het algemeen spannen dieren zich tot het uiterste in om te overleven en dus niet opgegeten te worden door hun vijanden. Als ze zich bedreigd voelen passen kameleons hun kleur aan aan de omgeving en sommige soorten octopussen kunnen zelfs van vorm veranderen.

Een wel heel opmerkelijke variant binnen dit genre werd onlangs ontdekt in Peru. De spinnensoort van de Cyclosa familie die men daar aantrof verzamelt takjes, insecten-hulzen en andere rommel om er vervolgens een nep-spin van te bouwen.

Dieren vertonen zelden gedrag zonder daar duidelijke voordelen van te ondervinden en dat bleek na onderzoek ook het geval. Spinnen met zo’n bouwsel in hun web bleken aanvallen door sluipwespen veel vaker te overleven dan andere, want de wespen trappen vaak in de decoy en vallen het kunstwerkje aan in plaats van de spin!

DFsticker spider spinnin Utrecht 2013

Gerelateerd:

Red Queen: wapenwedloop criminelen & politie

Wat kan het leger leren van de octopus?

De Russische mafia krab

Drugsproductie: camouflage & criminaliteit

Natuurmens in stad II: nep-agenten

Trouble in paradise: Humboldt Pijlinktvis

Sluipwesp & terreur


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>