Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Smaragd-tsaar in Colombia


“We can show you the saint, but we won’t tell you about the miracle.”

Colombia is de laatste halve eeuw geteisterd door ernstige gewelddadigheden tussen rebellen, doodseskaders, regeringstroepen en drugskartels. Een regio kende echter een periode van relatieve rust en vrede: de ‘West-Boyaca provincie’. Dit is het hart van de Colombiaanse handel in smaragd, een business die naar verluid nog lucratiever is dan de narcotica waarom het land bekend staat. Een ieder die wel eens zo’n steen kocht loopt grote kans dat hij daar werd gedolven. Men vindt er smaragden met waarden tot 120.000 dollar per karaat!

Dankzij de bloeddorstige vendetta’s tussen de smaragd-boeren heersten lange tijd onveiligheid en armoede in West-Boyaca, maar de afgelopen decennia veranderde dat. Zijn huidige stabiliteit dankt het gebied voor een belangrijk deel aan een controversiële figuur: Victor Carranza. Als een ware godfather leidt deze ‘Don van de smaragd-handel’ een soort staat binnen de staat. Zijn territorium regeert hij met een ijzeren vuist, die haar inwoners angst en respect inboezemt.

Op zijn achtste werd hij mijnwerker en inmiddels is ‘Don Victor’ schatrijk. “Voor elke peso heb ik moeten zweten.” Helaas voor hem constateerden artsen zes jaar geleden prostaatkanker en inmiddels zijn uitzaaiingen naar zijn longen ontdekt. Het interview in deze documentaire is misschien dus zijn laatste, ook omdat er al vele aanslagen op Carranza’s leven gepleegd zijn.

Zo startte in 1984 een bende-oorlog met het Medellin drugskartel, toen leider Pablo Escobar besloot dat zijn gevreesde rechterhand Rodriguez Gacha de aanval op de smaragdhandelaren mocht leiden. Hij had de gewelddadigste reputatie van alle drugsdealers en de mijn-eigenaren waren op dat moment in felle onderlinge conflicten verwikkeld. Carranza zegt over deze episode dat zijn weigering een deel van de mijnen te verkopen de start van de oorlog betekende.

De strijd voerde men vooral door gerichte liquidaties en zelfs complete veldslagen. Een opzienbarende aanval vond plaats tijdens een feest in het huis van Gilberto Molina, de zakenpartner van Carranza, die er samen met 17 anderen vermoord werd. Molina’s dood was ‘een waarschuwing’ voor Carranza, die zich op dat moment met enkele honderden lijfwachten verschool en “sliep in een bom-bestendige kamer.” De bende uit Medellin was het overigens niet primair te doen om een aandeel in de stenen-handel, eerder interesseerde het beruchte kartel zich voor de ‘strategische corridor’ naar de Atlantische kust om zijn cocaïne te vervoeren.

Deze vendetta duurt uiteindelijk tot het moment dat Gacha de dood vindt tijdens een aanval van regeringstroepen in 1989, waardoor de score tussen de smaragdhandelaren en ‘Medellin’ weer gelijk staat. Carranza verrijst als machtigste zakenman uit dit conflict en wendt zich tot de kerk om een eind te maken aan de oorlog die inmiddels 60.000 levens had geëist. Ook in de politiek wordt hij zo een sleutelfiguur. Pedro Claver, auteur van ‘The green war’, zegt erover dat Carranza momenteel weliswaar de absolute macht over de handel in de edelstenen bezit, maar ook dat er “sinistere machten achter hem aan zitten die een stuk van de koek willen.”

Enkele recente aanslagen op zijn leven werden uitgevoerd door de concurrerende zakenman Pedro ‘Big Ears’ Rincon. Deze zou een alliantie zijn aangegaan met ene Freddy Rendon (ook wel “El Alemán” – de Duitser – genoemd), leider van een groep paramilitairen die nu vastzit voor drugshandel en moord. In 2010 lokten zijn manschappen Carranza in een hinderlaag waarbij twee van zijn lijfwachten omkwamen. Zelf wist hij nog enkele schoten te lossen op de aanvallers, die bewapend waren met zware machinegeweren, handgranaten en RPG’s. Het huidige conflict is een machtsstrijd tussen Carranza en zakenmensen die in zowel stenen als drugs handelen, iets dat ‘Don Victor’ naar eigen zeggen altijd afwees.

Er zijn overigens vele beschuldigingen tegen hem geuit inzake drugshandel en het vermoorden van leden van de linkse oppositie. De ‘Patriottische Unie’ zou zelfs vrijwel zijn uitgeroeid in gebieden waar Carranza macht uitoefent. Zelf zegt hij steeds vrijgesproken te zijn. Het kapitalisme in de regio is nu eenmaal wat ruwer dan dat in Denemarken en met presidenten was zijn band altijd goed.

~ strip ‘The Killer‘ ~

Nu Carranza op het punt van overlijden staat, vrezen velen voor de stabiliteit van West-Boyaca. “Het enige wat de politie vroeger deed was de lijken ophalen.” Dankzij de alom gerespecteerde ‘baas der bazen’ is er nu geen banditisme in de regio. “Mensen gaan zich bewapenen voor als hij er niet meer is. (…) Zeker als men hem vermoordt zullen er vragen gesteld worden en gaan serieuze problemen ontstaan. (…) Wie volgt hem op? Blijft zijn troon straks onbezet?”

Carranza houdt immers niet alleen de lokale bendes in toom, ook vervult hij andere taken die de staat heeft verwaarloosd. Onder andere scholen en ziekenhuizen bestaan op zijn kosten en bovendien schenkt hij een deel van de opbrengst van de mijnen aan de allerarmsten. Het respect dat Carranza inboezemt komt niet louter voort uit zijn macht, rijkdom en liefdadigheid maar hangt ook samen met ‘zijn schijnbare instinct om de beste mijnen te herkennen’, hetgeen de bevolking relatieve welvaart bracht. Velen werken er niet eens voor loon, maar voor een percentage van de stenen die ze vinden.

“Whoever likes mining and has worked as hard as I have can make as much money as they like, but they will keep staring at the emeralds until they die.”

Documentaire ‘Colombia’s Emerald Tsar

(vertaling: David Frankenhuis)


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>