Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Slaine: ‘Boeken der invasies’ / anarchie in een strip


De mythische stripboekenreeks ‘Slaine’ speelt zich af in prehistorisch Ierland, waar de arme bevolking zwaar lijdt onder de bezettingsmacht der ‘Fomorianen‘.

Deze onbetrouwbare en buitengewoon wrede reptielachtige demonen wanen zich superieur aan mensen – die ze ‘beesten’ noemen – en voeden zich met hun angst, bloed en leed.

Het knechten en uitzuigen van de anarchistisch ingestelde Keltische stammen presenteren ze als het creëren van orde en vooruitgang. Helaas kost deze ‘beschaving’ de Ieren tweederde van hun graan, melk en kinderen, hetgeen uiteraard veel onvrede opwekt.

‘Moloch’ – zowel de naam van een der beruchtste Fomoriaanse veldheren als titel van deel I van de ‘Boeken der invasies‘ – start met de nachtelijke landing van de demonische legermacht die de Ierse opstand komt vernietigen. Deze revolte brak uit nadat rebellenleider en dienaar van de aardgodin Slaine mac Roth zijn strijdkreet (‘kus m’n bijl’) kerfde in het hoofd van de Fomoriaanse belastinginner.

Net als andere, door Pat Mills bedachte striphelden vertoont ook Slaine een grote voorliefde voor de vrijheid, het matriarchaat, vrolijkheid en de natuur.

Centraal gezag, star monotheïsme, parasitaire belastingheffing en puriteinse waarden en normen charmeren de auteur en zijn creatie duidelijk minder.

De reeks is waarschijnlijk een der belangrijkste werken van Mills, die ook wel ‘de peetvader van de Britse stripwereld’ genoemd is, en ik vind de ‘Boeken der invasies’ qua tekeningen, omvang, tekst en historische achtergrond zeer de moeite waard.

Boek der invasies I-V (Moloch, Golamh, Scota, Tara en Odracon), door Pat Mills en Clint Langley, 2003-2006.

Een recenter verhaal van Pat Mills is ‘Requiem de vampierridder‘. Recensie door David Frankenhuis

(hieronder een fanfilmpje)


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>