Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Samenleving’: brief in NRC over fundamentele waarden

ingezonden brief 'Samenleving', NRC-Handelsblad 7 maart 2002

Prof. Andries Hoogerwerf stelt dat de Nederlandse samenleving een relatieve puinhoop is geworden. “Er is een erosie opgetreden van de verzorgingsstaat, de rechtsstaat, de politieke democratie en de politiek-bestuurlijke elite”, aldus Hoogerwerf (NRC Handelsblad, 26 februari 2002).

Hier kan men het moeilijk mee oneens zijn. Vervolgens neemt zijn analyse echter een onlogische wending, als hij pleit voor “een grote schoonmaak (…) waarbij politici in de toekomst meer een beroep moeten doen op fundamentele waarden en minder op het eigenbelang van de burgers.”

sticker invasive species AmsterdamHet door Hoogerwerf gesuggereerde medicijn is merkwaardig, ten eerste omdat juist de jarenlange nadruk op ‘fundamentele waarden’ voor veel maatschappelijke problemen heeft gezorgd.

Zo heeft bijvoorbeeld het nationale dogma van de medemenselijkheid tot de explosie van de WAO en een vrijwel ongelimiteerde instroom van niet-Nederlanders geleid.

sticker zwaarste maffia PvdA belastingverhoging garantie Amsterdam center 2013 September

In dit licht kan tevens gedacht worden aan de redelijk massale fraude met sociale uitkeringen, huursubsidie en andere boven elke twijfel verheven vormen van steun. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Hoogerwerf niet weet dat de fundamentele waarden zich juist bij uitstek lenen voor politiek misbruik.

In de tweede plaats valt zijn afkeer van het eigenbelang der burgers op, waarbij Hoogerwerf een tamelijk enge, economische definitie van eigenbelang hanteert. Aangezien de waarden die mensen uitdragen veelal overlappen, zo niet samenvallen, met hun persoonlijke belangen, lijkt het negeren van het individuele eigenbelang der burgers een heilloos pad voor beleidsmakers en theoretici.

DF

- NRC/Handelsblad 7 maart 2002 -

Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>