Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Salarissen in het middelbaar onderwijs zijn star

Kraken inktvis muurschildering Fons Vitae Lyceum

‘Kraken’

De slechte financiële beloning voor jonge leraren in het Nederlands middelbaar onderwijs zal in de nabije toekomst ernstige gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit van het educatief systeem. Volgens Hubert Coonen, hoogleraar innovatiemanagement in het onderwijs, versterken de verouderde schoolgebouwen deze negatieve ontwikkeling, evenals het gebrek aan moderne middelen zoals computers en het feit dat je er als leraar altijd alleen voor staat (de Volkskrant, 19 september 2005).

Hierbij wil ik enkele kanttekeningen plaatsen.

'Hengelvis'

‘Hengelvis’

Ten eerste denk ik dat veel docenten genieten van hun relatief autonome positie, die zij juist zien als een van de charmes van werken in het onderwijs. Op de drie scholen waar ik de laatste jaren werkte werd bovendien juist wel veel met computers gewerkt, iets waar leraren veelal een hekel aan hebben omdat er zo minder tijd overblijft voor klassikaal, ‘ouderwets’ onderwijs.

Mij is herhaaldelijk door collega’s op het hart gedrukt dat een nieuwe docent maximaal een 0,5 fte baan moet aanvaarden. Het omgaan met pubers en de aard van het werk in het algemeen maken een grotere betrekking haast ondoenlijk. Echter, van zo’n zes à zevenhonderd euro per maand kan je nauwelijks overleven.

De logica achter dit systeem is natuurlijk dat als je minder uren voor de klas draait, je ook minder verdient.

Echter, iemand die bijvoorbeeld fulltime op het ministerie van onderwijs gaat werken heeft dit financiële probleem niet, terwijl er toch van uitgegaan mag worden dat zo iemand ook minder produceert dan een collega met tien jaar werkervaring. Er zal hoe dan ook veel geld gevonden kunnen worden voor jonge docenten als het budget voor bureaucratie, per jaar zo’n 2000 euro per leerling, overgeheveld wordt naar de échte arbeiders in het onderwijs.

DF


Tags:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>