Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Rente Centrale Bank maakt Erdogan boos

sticker flying ape Amsterdam center 2013 December Turkish hat

Onrust op de financiële beurzen van Turkije nu de positie van twee belangrijke economen wankelt. Het gaat om Centrale Bank-topman Erdem Bascı en de Turkse vicepremier Ali Babacan. Deze laatste is tevens minister van Economische Zaken.

Het duo, dat volgens het Turkse dagblad Hürriyet internationaal veel respect geniet, is namelijk met president Tayyip Erdogan en zijn premier Ahmet Davutoglu in conflict geraakt over het interestpercentage. Dit moet omlaag, zo eist het staatshoofd al geruime tijd van Bascı en Babacan. Turken zullen dan minder sparen en meer lenen, wat de uitgaven stimuleert. Erdogan hoopt met de ingreep op een groei van het nationaal inkomen.

sticker dollar sign Amsterdam 2013President wijkt af van orthodoxe economie

Tot voor kort verzetten Bascı en Babacan zich hevig tegen zo’n beleidswijziging, uit angst dat een lagere rente zal leiden tot oververhitting van de economie en dus inflatie. De president wijkt volgens Financial Times echter af van orthodoxe economische principes en meent dat prijsstijgingen juist door hoge interestpercentages veroorzaakt worden.

Erdogans paranoia groeit

Onrust op de markten zwol aan na een langdurig gesprek woensdag tussen Babacan en de Turkse premier Davutoglu. Het onderonsje voedt sindsdien speculaties dat de vicepremier zijn biezen kan pakken. Bovendien werd diezelfde dag Bascı bekritiseerd door Erdogan. “Neem, onder het mom van onafhankelijkheid, geen positie in tegen ons”, aldus zijn waarschuwing aan het adres van de Centrale Bank-topman. “Als je dat wél doet, vragen wij ons misschien af of je beïnvloed wordt door een externe macht.” Volgens de president was het rentebeleid in elk geval “ongeschikt voor de Turkse economie”, zo verklaarde hij tijdens zijn speech in Ankara.

sticker Stimulating the economy 2014 May Amsterdam center

De zware kritiek kwam opvallend genoeg een dag nadat de bank al de interest verlaagd had. Deze rentedaling leidde tot een koersstijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Turkse lira. Hoewel van officiële zijde inmiddels beklemtoond is dat “niemand af zal treden” houdt de onrust op de Turkse beurzen aan.

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>