Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Roof door energiebedrijven

sticker laser314 'das-muil'

“Overheid betekent niet veel meer of minder dan dwang, ofwel dreigen met geweld”, zo legde Frank Karsten me zo’n drie jaar geleden een der grondbeginselen van een politiek-economische stroming genaamd het libertarisme uit. “In beginsel alle personen en bedrijven die behoren tot de overheid verkrijgen inkomsten doordat anderen zijn gedwongen tot betaling.”

“Dwang is het dreigen met geweld, zoals moord, marteling, onteigening, opsluiting of dienstplicht. Dwang is per definitie immoreel, behalve natuurlijk als het gaat het bestraffen van zeer algemeen aanvaarde criminele delicten zoals moord, marteling, diefstal, verkrachting, gijzeling of slavernij. Geweld mag men toepassen om de gevolgen van crimineel gedrag te herstellen, bijvoorbeeld het gestolene terughalen bij de dief, of uit zelfverdediging.”

Na enige zelfstudie begreep ik dat in beginsel de belangen van iedereen het best gediend zijn bij een systeem van volledig vrije concurrentie, dat doorgaans immers de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit oplevert. Dit principe strekt zich uit tot alle aspecten van de samenleving en de economie. Dus van veiligheid en het geldsysteem, tot aan liefdadigheid, onderwijs en milieuvraagstukken.

sticker freemind frog dendrobates Amsterdam 2013 gif-kikkerStaten beperken de vrijheid van economische actoren – mensen en bedrijven – waardoor inefficiëntie groeit. Vaak ook wordt de macht om “wetten” te maken, toe te passen en te interpreteren misbruikt om ‘onder’danen van de ‘over’heid uit te zuigen ten bate van schimmige zakelijke belangen en lobby’s, onder het mom van het algemeen of nationaal belang. In bepaalde historische perioden ging dit zelfs zo ver dat leiders van staten het nodig vonden miljoenen mensen door dwangarbeid, uithongering en vergassing om het leven te brengen. Dat het element van roof centraal stond in bijvoorbeeld de Holocaust, en dat het antisemitisme daarvoor slechts als dekmantel diende, is inmiddels geen geheim meer.

Frank vertelde me tijdens een ander gesprek eens dat hij vroeger nog wel boos kon worden als hij ergens las of hoorde over de megadiefstallen die in ministeries, op stadhuizen en in aan de (r)overheid gelieerde industrieën plaatshebben. Tegenwoordig echter kan hij een respectvolle glimlach vaak niet onderdrukken in zulke situaties. “Dat hebben ze toch maar weer geflikt, en ze komen er nog mee weg ook!”, zo valt Franks berustende houding samen te vatten.

Precies dit gevoel bekroop me toen ik las dat “energiebedrijven de CO2-rechten die ze gratis hebben ontvangen (van de belastingbetaler/overheid, df) voor een groot deel doorberekenen in de prijzen voor consumenten. Energieverkoper United Consumers hield begin september al rekening met een prijsstijging van 300 euro per huishouden. Consumenten dreigen twee keer te moeten betalen voor de CO2-rechten, namelijk ook nog extra energiebelasting over de hogere stroomprijs. Het kabinet heeft toegezegd deze extra stijging te compenseren” (de Volkskrant, 6 oktober 2005).

De gevolgen hiervan zijn dat (1) consumenten duurder uit zijn, maar (2) omdat ‘de staat’ dit compenseert, zullen óf de belastingen stijgen, óf zal de staatsschuld (“schatkist”) verder groeien. De mensen moeten hoe dan ook betalen, en dus al dan niet via belastingen of staatsschuld boete doen voor hun energiegebruik. In ieder geval lijkt het logisch dat (3) de winsten van de energiebedrijven – voor zover ik weet allen grotendeels eigendom van diverse onderdelen van de Nederlandse overheid(en) – zullen stijgen.

Essent bestrijdt deze visie: “Uitstootrechten zijn onderdeel van de kostprijs geworden. Het verstoken van kolen levert meer uitstoot op dan het verstoken van gas. Daardoor zal de prijs van stroom opgewekt met kolen ook moeten oplopen.”

sticker sticky fingers Amsterdam 2013

Samengevat: Essent vindt het dus logisch dat consumenten meer moeten betalen voor energie,  met milieu als dekmantel. De extra winsten houden de aandeelhouders van het bedrijf, de overheden, zélf. De vermogens van de burgers krimpen, ten gunste van de inkomsten van overheden.

Stel, er groeit iets in je lichaam, zonder dat je dat wil. Een meterlang wit organisme kwispelt en spartelt in je darmkanaal, terend op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Ongewild verlies je gewicht. Ook daalt je consumptie, omdat de prijzen van producten constant stijgen. De muggen, bondgenoten van de lintworm, hebben immers ook honger.

DF


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>