Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Reclame uit de lucht wegens ‘racisme’ (Zuid-Afrika)

café 'Correct' Parade Amsterdam

In Zuid-Afrika verbood de Reclame Codecommissie (ASA) onlangs een advertentie van visrestaurant Cape Town Fish Market.

In het 46 seconden durende spotje stelt een man eerst de vermeend misleidende reclames van concurrenten aan de kaak om zijn punt vervolgens te illustreren aan de hand een ‘zwarte’ (zwart-geschminkte blanke) politicus of dictator.

“You just need to put that in the ‘expense account’” zegt deze in een dik aangezet accent tijdens een telefoongesprek, een duidelijke verwijzing naar corruptie.

'Correct', Herman VuijsjeNadat er twee klachten waren ingediend door mensen die het onterecht vonden dat donkere politici gelijkgesteld werden aan leugenaars, beoordeelde ASA de advertentie als ‘discriminerend’ en aanstootgevend voor (zwarte) Afrikanen.

“Het zwarte karakter wordt respectloos neergezet, spreekt met een ‘dik accent’ en herinnert aan het stereotype zwarte dictator. Er was geen zwarte voor nodig geweest om corruptie te portretteren.”

Manager van de eetgelegenheid Davin Berrill bedoelde naar eigen zeggen het spotje puur als humor en reageerde door te stellen dat hij niemand heeft willen kwetsen.
sticker fish-man Amsterdam 2013 vis-mens

Populaire reacties onder het filmpje variëren van mensen die zich afvragen of de advertentie ‘minder racistisch’ zou zijn geweest als men een (ongeschminkte) blanke had gebruikt tot zwarten die zich niet gediscrimineerd voelden en juist erg moesten lachen om de reclame.

DF

Gerelateerd:

Reclamespot bank schoffeert regering Z-Afrika

Commerciële reclame grapt over dictators

Partij tegen de Burger: de kiezer kan dood neervallen

Media-vrouw Rusland parodieert inval politie

Russische humor over corruptie

Marmolak: Iraanse censuur geniaal omzeild

Scholieren Zuid-Afrika opgelicht door ambtenaren

President Zuid-Afrika promoot corruptie

Kenia: ‘dictatuur van het Parlement’ & ‘MPigs’

‘Politieagenten’ op Zuid-Afrikaanse boerderij

Dochter (16) burgemeester Moskou bezit woning $5.3 mln

Z-Afrika: bendegeweld, corruptie & 1448 strafblad-cops


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>