Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Rambo 4 & de Revolutie in Libië

sticker soldier peace skull Amsterdam Polderweg 2014 April helmet army

Menig rechtgeaard fan van Sylvester Stallones Rambo IV moet in de slotfase van de ‘Libische Lente’ een traantje weggepinkt hebben.

De film gaat over een poging enkele westerse gijzelaars te redden uit handen van sadistische en moorddadige militairen in Birma. Voor deze riskante missie wordt een bont gezelschap huurlingen gedropt in de rimboe van Zuid-Oost Azië door ‘boatman’ John Rambo, die zich echter al snel bij de groep aansluit.

~ Khadaffi ~

~ Khadaffi ~

Op het eind van de film probeert Rambo de freelancers en gijzelaars te redden door de militairen met een zware mitrailleur onder vuur te nemen (spoiler).

Dankzij deze ‘afleidingsmanoeuvre’ krijgen de huurlingen een kans hun wapens te grijpen en een ‘tweede front’ tegen de Birmezen te openen. Als vervolgens ook nog lokale (‘Karen’) rebellen zich in de strijd mengen is de overwinning natuurlijk compleet.

Khadaffi discrimineerde de Berbers
Ook al deed de voormalige Libische dictator erg zijn best zich als een soort bevrijder van het Afrikaanse continent te presenteren, intern werden minderheden en dissidente geluiden zwaar onderdrukt.

bom graffiti Baltics 2012 bombKhadaffi propageerde Libisch nationalisme, voerde een actieve ‘verdeel-en-heers’ politiek en probeerde te verhinderen dat minderheden – zoals Berbers – hun eigen cultuur uitten.

Onderwijs in eigen taal was verboden en men mocht kinderen geen Berber-namen geven. Khadaffi zou enkele lokale leiders eens gewaarschuwd hebben met de opmerking: “In jullie huizen mogen jullie jezelf noemen hoe je wil – Berbers, kinderen van Satan, wat je wil – maar buiten zijn jullie slechts Libiërs”.

‘Ridders van Zintan’
Het is dus geen wonder dat de dictator weinig populair was in het westelijke gebergte waar veel Berbers wonen. Al in 1993 steunden Libiërs uit die regio een poging het regime omver te werpen.

Nadat in februari 2011 de strijd in Benghazi en Bayda losbarstte werden deze oostelijk gelegen steden dan ook  in hun opstand op de voet gevolgd door het westelijke stadje Zintan, linksonder Tripoli.

De felle weerstand die zowel Berbers als de traditionele Arabische krijgers – ‘Ridders van Zintan‘ – boden aan Khadaffi’s moderne leger resulteerde in de ‘campagne van het Nafusa Gebergte’, die de dictator – mede dankzij bemoeienis van de NAVO – uiteindelijk verloor.

bomb graffiti Baltics 2012 bom

Het hypermoderne leger met zijn bloeddorstige huurlingen en containers vol viagra bleek niet opgewassen tegen het vrijheidsstreven van de rebellen en de veelheid aan fronten die ze tegen de killers van Khadaffi openden.

Voor een Rambo-fan als ik is deze symboliek zelfs krachtiger dan het kind in het gele jurkje dat al stenen werpend achter de Egyptische oproerpolitie aanrende!

DF

Gerelateerd:

Westers complot moord Khadafi?

Bizarre paradox EU-beleid Libië

Wadah Khanfar op TED.com

Khaddafi’s laatste uren

Bayda, het aanstaande bloedbad


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>