Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Punisher Max: Long Cold Dark

Punisher Max Long Cold Dark Colt

Als elitesoldaat in Vietnam vervult stripfiguur Frank Castle de dienstplicht.

Tijdens zijn derde uitzending naar de met tijgers, Vietcong-rebellen en muggen bevolkte moerassen en jungles van Zuidoost-Azië knapt iets in hem.

Punisher Max Long Cold Dark familiar killing peaces

Hij bevindt zich dan op een door generaals inmiddels opgegeven militaire buitenpost, terwijl zijn bataljon vooral uit junkies en alcoholisten bestaat.

Bloedbaden en boobytraps behoren tot de werkelijkheid van alledag.

Uiteraard vormt de waanzin een ernstige ondermijning voor het mentale gestel van de soldaten, van wie velen zich wenden tot narcotica, verkrachtingen en zelfmoord.

Bij Castle vindt echter een omgekeerde ontwikkeling plaats: hij raakt begeesterd door een soort overlevingsinstinct dat de ‘oorlogsverslaafde’ in hem doet ontwaken.

In een poging om niet naar zijn veilige suburbia in de VS te worden teruggestuurd ‘offert’ hij zelfs op slinkse wijze een generaal, die geen heil meer ziet in het behouden van Castle’s buitenpost.

bloedbad Central Park, the Punisher & ‘de droom’
Als de oorlog voorbij is bevindt Castle zich weer bij zijn vrouw, zoon en dochtertje.

Punisher Max kill dreamDit gezapige leventje wordt al snel op ruwe wijze verstoord als het gezin in het kruisvuur van een maffia-afrekening in Central Park belandt. Castle raakt zwaargewond, terwijl vrouw en kinderen voor zijn ogen hun laatste adem uitblazen.*

Niet lang nadat Castle het ziekenhuis verlaat start binnen de New Yorkse onderwereld een liquidatiegolf die zijn weerga niet kent, zonder dat bendeleiders snappen wat er precies speelt. Pas na verloop van tijd blijkt een ‘vigilante’ – iemand die buiten de wet om misdaad bestrijdt – geboren die men ‘the Punisher’ noemt.

In verhaallijn Long Cold Dark uit serie Punisher Max** beleeft Castle een vaak terugkerende nachtmerrie over de dood van zijn geliefden, en hoe het zou zijn als zij die dag elders geweest waren.

Vol pijn ontwaakt hij en besluit tot enige schietoefening op een afgelegen terrein diep in de Poconos wouden dat hij eens kocht, “de enige manier om de droom te doden”.

Punisher Max Long Cold Dark target practice Poconos

Wat volgt is een haast serene bespiegeling over de voordelen van het gebrek aan pottenkijkers daar, zoals het feit dat niemand je bemerkt als je er oefent met diverse kalibers. De uitgebreide beschrijving van allerlei schiettuig illustreert de grote belangstelling voor wapens bij bedenker Garth Ennis, onder meer bekend door reeksen als Preacher en Wormwood.

“Bovendien”, zegt Castle terwijl hij het doelwit op een boom spijkert, “is sterven niet altijd voldoende, sommig tuig moet in z’n geheel verdwijnen, en dat is ook gebeurd, twee dozijn ervan duwen nu de grassprieten omhoog tussen de bomen.”

In het begin van Long Cold Dark weet Punisher echter nog niet dat de nietsontziende huurmoordenaar Barracuda hem op het spoor kwam en dat is niet het enige wat hem zal verbazen in deze nogal ‘rauwe reeks’.

DF

* Stripboek ‘The Cell‘ gaat dieper in op de achtergronden van deze fatale schietpartij.

** te onderscheiden van de ‘softere’, niet door Garth Ennis bedachte delen uit stripreeks ‘the Punisher’

Gerelateerd:

Bende pooiers vs ‘The Punisher’

The Wintermen: strip over bendes Moskou

Shakara: the Avenger (Morrison/Flint)


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>