Protectionisme en handelsoorlog in EU
Een regering kan bedrijven uit het eigen land beschermen door middel van invoerheffingen, quota (toegestane aantallen import), subsidies aan eigen bedrijven en tegen import gerichte administratieve belemmeringen, leren scholieren in de bovenbouw.

~ Enki Bilal ~
De Franse regering bedacht onlangs echter een nieuwe truc in dit genre “eigen economie eerst”.
President François Hollande ontdekte dat best veel Fransen bier drinken, terwijl Frankrijk zelf vooral wijn produceert.
Bier maakt men in België, dat ruim 30 procent van zijn productie naar Frankrijk exporteert. De president besloot onlangs de accijnzen op bier met 160 procent te verhogen, terwijl de belasting op wijn gelijk bleef.
De Franse maatregel zal de export van de Belgen met tientallen miljoenen euro’s schaden en dus ook de werkgelegenheid bij onze zuiderbuur.
Een ander gevolg is dat Fransen meer voor hun biertjes moeten gaan betalen – dus relatief armer worden – en bovendien dreigde België met maatregelen gericht tegen de Franse wijnexport. Een klassieke handelsoorlog dus, maar bizar genoeg binnen “vrijhandelszone” EU.
De wet lijkt hoe dan ook in strijd met de Europese bepalingen omtrent vrijhandel.
Als de autoriteiten in Brussel de Franse actie niet blokkeren zal het wantrouwen op dit continent snel toenemen, met zelfs mogelijke gevolgen voor de relatieve stabiliteit van financiële markten.
Hoe het ook zij: nu de economische crisis voortduurt en zich lijkt te verdiepen ontstaan steeds onheilspellender barsten in het beeld van het eensgezinde Europa.
DF
Gerelateerd:
Gijzeling Nederlander symbool voor EU
Toetreding Turkije tot EU: de voordelen
Tags: belasting | België | drugs / drank | EU | kredietcrisis | oorlog | vrijheid