Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Propaganda overheid werkt vaak averechts

sticker propaganda big daddy gun
De overheid van Iran is een der weinige staten waarvan men zegt dat hij volledig is gebaseerd op religie. Vele honderdduizenden rechters, bureaucraten, religieuze politie, imams en onderwijzers propageren de sjiitische islam en sancties op bijvoorbeeld het dragen van ‘onzedelijke kleding’ kunnen behoorlijk zwaar zijn.

sticker boerka Amsterdam burqaAls reactie hierop keren Iraniërs zich stilletjes redelijk massaal af van hun geloof, in ieder geval van de versie die de staat wenst. Het regime is dan ook in een permanente strijd verwikkeld met bijvoorbeeld zedenverwildering en zelfs afgoderij.

sticker 'verboden te wandelen'

Opvallend genoeg gebeurde in buurland Turkije de laatste decennia precies het tegenovergestelde. Daar voerde de regering tot voor kort een vrij sterk anti-religieus beleid, met als resultaat dat inmiddels de religieuze partij de absolute meerderheid heeft in het parlement en de staat beheerst.

Riga paddo graffiti magic mushroomparallel met Nederland?
Al geruime tijd werkt de Nederlandse overheid aan een offensief met als doel de bevolking – en dan met name jongeren – aan te zetten tot een gezondere leefwijze.

Hoge accijnzen op drank en tabak, strikte controles op coffeeshops, campagnes in de media en voorlichting op scholen lijken echter maar zeer beperkt gedrag te beïnvloeden.

~ sticker, Riga ~

~ sticker, Riga ~

Gezien de steeds jongere leeftijd waarop jongeren zich aan ‘coma-zuipen’ en drugsgebruik te buiten lijken te gaan is het goed mogelijk dat het overheidsbeleid zelfs averechts werkt.

sticker magic mushroom Amsterdam paddoMisschien hecht de gemiddelde mens wel dermate zwaar aan haar of zijn vrijheid, dat verboden bepaalde zonden slechts aantrekkelijker maken.

DF

Gerelateerd:

Nadelen hogere leeftijdsgrens alcohol

Kruistocht tegen gezelligheidsticker highdrunks Amsterdam 2013

 ’Verbod happy hour kan aantal coma-zuipers vergroten

Argumenten voor legalisering cannabis/softdrugs

Verbieden van roken werkt averechts

Marmolak: Iraanse censuur geniaal omzeild

De Rode Koningin & de coffeeshops


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>