Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Private ‘bamboe-scholen’ in Nepal

Nepal leerlinge Bamboe-school

“This is real enjoyment, which comes from the heart (…) So this is called: internal happiness.”
~ ‘Bamboe-onderwijs’ oprichter Uttam Sanjel

Nepal werd tien jaar lang geteisterd door een burgeroorlog tussen de regering en Maoïstische rebellen, er heerst grote armoede en in sommige delen van het land bestaat het kaste-systeem zelfs nog. Ruim de helft van de bevolking is analfabeet. Publieke scholen in Nepal zijn kosteloos, maar kennen vooral onder meisjes een hoog uitvalpercentage. In de traditionele samenleving worden zij geacht jong te trouwen en dus wordt er relatief weinig in ze geïnvesteerd.

Voormalig Bollywood acteur Uttam Sanjel was dermate ontevreden over de publieke scholen dat hij in 2001 startte met de ‘Samata Shiksha Niketan Schools’, ofwel het bamboe-onderwijs. Onder het motto ‘Education for all’ stichtte hij inmiddels al 19 scholen waar 25.000 leerlingen onderwijs volgen en alle boeken en een deel van de lessen zijn in het Engels. De komende 15 jaar wil hij er nog tientallen scholen bij stichten plus een universiteit. Een ‘bamboe-ziekenhuis’ is al in aanbouw, want dan hebben zijn leerlingen goedkope zorg en bovendien willen veel van hen later de medische wereld in. Een van zijn doelen is het overbruggen van de kloof tussen publieke scholen en het dure privé-onderwijs. De scholen zijn gebouwd van goedkoop bamboe en educatie kost ouders ongeveer honderd rupees (een euro) per maand.

Een belangrijk punt van kritiek is dat het onduidelijk waar de overige fondsen vandaan komen. Sanjel beweert te beschikken over zo’n 3.500 duizend particuliere donors wereldwijd. Geen geld van NGO’s, want die hebben doorgaans een andere visie op onderwijs dan hij. Soms is er echter geen geld om de docenten te betalen, hetgeen natuurlijk tot problemen leidt.

Overigens kampen publieke scholen ook met financiële problemen en lijken de faciliteiten er nog slechter. Met name voor gebouwen en schoolboeken is weinig geld. Erger nog, docenten worden vaak geselecteerd op ‘politieke gronden’ en als ze slecht functioneren zijn ze moeilijk te ontslaan. Ook is er veel corruptie en worden fondsen slecht aangewend. Scholen worden soms zelfs aangevallen door ‘politieke bendes’, die ook particuliere scholen proberen af te persen en vaak zijn er stakingen. De regering doet naar eigen zeggen z’n best de problemen aan te pakken, maar wijt wantoestanden aan de late invoering van de democratie in het land. “It takes time to clean all of this”, zegt onderwijsminister Dina Nath Sharma. Corrupte ambtenaren ontslaat men soms en vaak worden lonen rechtstreeks uitbetaald aan docenten, in plaats van via de scholen.

Het opmerkelijke is dat juist sommige armen hun kinderen graag naar een bamboe-school sturen. Rijstboer Shekphul Mohammed zegt dat er geen fondsen van de overheid zijn voor de lokale school en dat ze moeten betalen voor schoolboeken. Het is zelfs stukken duurder dan een bamboe-school, maar die bestaat nog niet in zijn district. Leerlingen krijgen nu les in een zelfgebouwd hutje of onder een boom in een zogeheten ‘sack-school’, waar ze op plastic tassen zitten. Alleen door het omkopen van ambtenaren zijn schoolboeken te krijgen. “Politici en ambtenaren zijn zwak. Wij zijn arm en hebben de laatste zes jaar geprotesteerd tegen deze omstandigheden. Ze zeggen altijd dat er aan ons verzoek wordt gewerkt, maar er gebeurt niets. We zijn hulpeloos en gemarginaliseerd.”

Sommige doelen van bamboe-onderwijs oprichter Sanjel liggen ver in de toekomst: “Ooit zullen mijn leerlingen capabele politici worden en dit land hopelijk op de juiste wijze leiden.”

DF

Gerelateerd:

Ouders in consumentenrol

Niks mis met bijles

Geld onderwijs vaak slecht besteed

Tolstoj over onderwijs & het kind: citaten Jasnaja Poljana


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>