Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

President Zuma haalt bakzeil in cartoon-rechtszaak


De vrijheid van meningsuiting won gisteren een belangrijke slag toen de Zuid-Afrikaanse president Zuma bekend liet maken de rechtszaak tegen cartoonist ‘Zapiro’ (Jonathan Shapiro) af te blazen. Deze startte vier jaar geleden toen Zuma ongeveer een half miljoen euro eiste wegens reputatieschade en aantasting van zijn waardigheid. Inmiddels ziet hij hiervan af en kwam zelfs met Zapiro overeen hem de helft van zijn advocatenkosten te vergoeden.

Zuma staakt de vervolging waarschijnlijk uit politieke motieven, namelijk om zijn handen vrij te maken voor de interne verkiezingen binnen het ANC (‘Mangaung’). Op zijn beurt heeft Zapiro ‘gemengde gevoelens’ want hij zag de rechtszaak juist met veel vertrouwen tegemoet. Dit geldt ook voor Dario Milo, de vertegenwoordiger van zijn krant Sunday Times, die het een goed teken voor de persvrijheid noemde en hoopt dat de president ook zijn 12 nog lopende rechtszaken tegen media intrekt.

De cartoon waarom alles draait (zie boven) toont hoe Zuma’s machtige bondgenoten Vrouwe Justitia tegen de vloer drukken terwijl ze de president aanmoedigen haar te verkrachten. De prent slaat terug op mogelijk machtsmisbruik en op een aanklacht tegen Zuma uit 2005 wegens verkrachting, waarvan hij uiteindelijk werd vrijgesproken. Hij gaf wel toe onbeschermde seks gehad te hebben met de jonge vrouw van wie hij wist dat ze Hiv-besmet was. Omdat hij verklaarde zich na afloop door middel van douchen te hebben beschermd tegen het virus, wordt de president sindsdien vaak in spotprenten afgebeeld met een douchekop op z’n hoofd. Ook een voormalig bondgenoot als Julius Malema (die nota bene zelf in de tekening afgebeeld wordt) sart Zuma nu met dit gebaar.

‘Riool-aanval’
Juridisch mogen de persvrijheid en vrije meningsuiting dan een belangrijke slag geslagen hebben, in maatschappelijk opzicht heeft Zuid-Afrika nog een lange weg te gaan. “Dit type riool-aanval op een door de meeste Zuid-Afrikanen gekozen president draagt niet bij aan nation-building en ondermijnt sociale cohesie, die beide tot grondwettelijke doelen behoren”, vindt de (door de regering gesponsorde) Commissie ter Promotie en Bescherming van de Rechten van Culturele, Religieuze en Taalkundige Gemeenschappen. Deze roept Zapiro zelfs op te stoppen met de ‘douchekop-tekeningen’ want “daarmee toont hij een onvoorstelbare botheid jegens culturele gevoeligheden van een beschaafd volk”. De cartoons ziet de Commissie zelfs als “een berekende aanval op de psyche van een bevolking die nog herstellende is van een schandelijk (Apartheids)verleden waarin onderdrukking heerste”.

Ook columnist Stephan Grootes – overigens een groot fan van Zapiro – vindt dat er best iets omzichtiger met de president omgegaan mag worden. Grootes lijkt het een goed idee als Zapiro zich eens nader zou verklaren per brief, over het hoe en waarom van de douchekop. Het grootste deel van de bevolking is waarschijnlijk niet blij met de cartoons en in het nieuwe Zuid-Afrika zijn etnische en andere spanningen nog springlevend. Zapiro en zijn juristen verklaarden echter dat het hun vooral te doen is om machtsmisbruik aan te tonen, dat ze ongetwijfeld een groter risico achten voor de toekomst van het land.

DF

Gerelateerd:

Partij tegen de Burger

Media-vrouw Rusland parodieert inval politie

Politieke stickers in Utrecht

Russische humor over corruptie


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>