Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

“President Zuid-Afrika promoot corruptie”

Jacob Zuma rape justice cartoon
“Word ANC-lid en uw bedrijf zal floreren! Alles wat u aanraakt zal zich vermenigvuldigen dus ook uw onderneming! Ik zeg altijd maar dat een verstandige zakenman het ANC steunt want dat is een investering in je zaak!”, zei president Jacob Zuma onlangs tijdens een gala-diner ter ere van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC).

Zijn opmerkingen veroorzaakten een storm van kritiek.

Volgens jurist Paul Hoffman dreigt door dergelijke toespelingen de grens tussen de overheid en politieke partijen te vervagen. Hij noemde het ‘een alternatieve vorm van corruptie’:

sticker roots culture Africa Amsterdam“Dit is geen manier waarop je een land bestuurt. Het is onethisch en niet duurzaam om bedrijven een ‘word-snel-rijk-regeling’ aan te bieden.”

Oppositiepartij Democratic Alliance (DA) stelt zelfs dat de president zijn woorden terug moest nemen. Fractieleider Lindiwe Mazibuko vindt dat van Zuma’s opmerkingen de suggestie uitgaat dat steun aan het ANC na de verkiezingen door de overheid zou worden beloond:

“Aangezien het hoge niveau van corruptie – die vooral de armen en kwetsbaren treft – Zuid-Afrika jaarlijks al miljarden kost, is zo’n uitspraak buitengewoon onverantwoord.”

Inkatha Freedom Party (IFP) woordvoerder Joshua Mazibuko was nog sterker in zijn veroordeling:

“De president promoot corruptie door ondernemers vanwege persoonlijk gewin het ANC te laten steunen. Het is schandelijk dat hij deze opmerking maakte die neerkomt op het aanmoedigen van corruptie, terwijl ons land hierdoor juist zo geplaagd wordt. (…) Duidelijk is dat het ANC niet langer Zuid-Afrika dient maar de belangen van zakenmensen zonder scrupules, die nu de rangen van de partij zullen aanvullen.”

ANC woordvoerder Jackson Mthembu reageerde aanvankelijk laconiek op de kritiek:

“DA-leider Lindiwe: ‘get a life!’, is onze repliek.”

masai math teacherHieraan voegde hij later nog toe dat IFP-woordvoerder Mazibuko ‘Afrikaanse tradities niet begrijpt’:

“Het is een Afrikaans gebruik om als iemand jou iets geeft dat je hem daarvoor bedankt en hem overvloedigheid en welvaart wenst. Het ANC is bovendien de enige partij die een ‘zaken-vriendelijk’ beleid voorstaat, dus als bedrijven willen floreren moeten ze ons steunen.”

Mazibuko laat het er echter niet bij zitten en gaat kamervragen stellen, want de opmerkingen bewijzen dat “Zuma de rollen van staat en partij fundamenteel verwart en ook dat fondsen die zijn bedoeld voor de armen structureel misbruikt worden door de overheid,” zei hij. “Corruptie verwoest het vertrouwen van Zuid-Afrikanen in de overheid, dus kan hij beter zijn aandacht daarop richten dan gevaarlijke en onverantwoorde uitspraken doen die in potentie de constitutionele democratie kunnen ondermijnen.”

DF

Gerelateerd:

Dappere vrouwelijke minister Iran ontslagen

Politieagenten’ op Zuid-Afrikaanse boerderij

Corruptie met brandstof-subsidies, Nigeria

“You start”: corruptie in Cambodja

Vertrouw nooit een politicus!


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>