Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Street art’: politieke stickers in Utrecht

sticker 'Forilla' Utrecht
  • 10 jun 12

  • MEDIA

  • 0 reacties

sticker 'konijn in plas bloed'Een blogger die niet het copyright van de rest van de wereld sticker Wilders verboden Afa Nederland
wil schenden maar toch plaatjes bij de verhalen wenst, ontkomt niet aan zelf fotograferen. Voor een politiek getinte website als de mijne betekent dat een nimmer aflatende zoektocht naar bijpassende afbeeldingen. Lange tijd was ik daar niet bijster bedreven in totdat ik oog kreeg voor de enorme rijkdom aan met stickers beplakte elektra-kastjes, verkeersborden, fietsen, schuttingen, parkeermeters en regenpijpen. Meestal gaat het om kunstzinnige logo’s of commerciële boodschappen, maar regelmatig tref je er slogans van actiegroepen en andere propaganda.
sticker 'FC Utrecht fans tegen neo-nazis'sticker street art Narcoze 'spuit hartje'

In mijn woonplaats Amsterdam trek ik voor fotografie overigens zelden extra tijd uit – ik fotografeer waar ik tegenaan loop – maar gister in een verloren half uur te Utrecht ging ik gericht op zoek.

Zo merkte ik dat in de buurt van het Centraal Station het ‘Forilla’-logo domineerde en een onduidelijk soort konijn in vele poses. Ook vond ik nog een mij onbekende creatie van ‘Narcoze’, een kunstenaar wiens werk ook in Amsterdam op veel plekken te bewonderen is.

sticker Vote Demagogues Utrecht bij CSWat betreft politieke stickers doet Utrecht zeker niet onder voor de hoofdstad, wellicht wegens de grote hoeveelheid met activisten gevulde kraakpanden die de stad rijk is. De meeste afbeeldingen kwamen dan ook uit de linkerhoek van het politiek spectrum, zoals ‘verboden voor Wilders’, voetbalfans tegen neo-nazi’s, ‘geen vingerafdruk geen stemrecht’, stop de bio-industrie – stop dierenleed, enzovoorts.
sticker 'drop!' www.drop-dnb.nl

Leuker vond ik ‘Vote Demagogues’ en een campagne van Wikileaks die ik niet kende, het FreedomInfoNetwork. Ook stuitte ik op stickers van de ‘Nacht van de fooi‘, een project waarin een aantal Nederlandse horecagelegenheden samenwerkt ten behoeve van goede doelen.

sticker We are Anonymous and we are millions

Uiteindelijk bleek het logo van www.drop-dnb.nl me het meest op het verkeerde been te hebben gezet. Wegens mijn ‘politieke bril’ nam ik aan dat het hier een actiegroep betrof met grieven richting De Nederlandse Bank, terwijl het een platform is voor muzieksoorten als dubstep en drum&bass

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>