Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Politiek denkt niet aan ‘waterbedeffect’

(Hangar Vodka zeppelin)

Als een maatschappelijk probleem wordt gesignaleerd maken politici wetten om dit te verhelpen. Helaas maar al te vaak ontstaan andere onwenselijke situaties als reactie op de nieuwe regels.

Talinn, 'joint graffiti'Denk aan de verkoop van softdrugs op straat die de wietpas met zich meebracht, het toenemen van belastingontduiking als gevolg van een belastingverhoging of sigarettensmokkel wegens het stijgen van accijnzen. De strijd van de gemeente Amsterdam tegen bordeelhouders leidt tot een scherpe toename van het aantal ‘massagesalons‘ – met happy ending. Jaagt de politie structureel de dealers weg op de Wallen dan duiken ze elders op en controleert men strenger op drugs bij de ingang van feesten dan slikken feestgangers de pillen reeds van tevoren – met alle risico’s van dien.

Biologen scharen deze reacties onder de noemer ‘Red Queen’ en sociale wetenschappers spreken van het ‘waterbedeffect’. Duw je een deel van de matras omlaag, dan komt onvermijdelijk elders een bolling.

Een nieuwe loot aan deze stam is het verschijnsel van Nederlandse jongeren bij de grenzen met Duitsland en België die redelijk massaal op uitgaansavonden hun heil in buurlanden zoeken. Door de lagere accijnzen op drank is die er veel goedkoper dan hier. Nu al schijnt dat om een indrukwekkend aantal pubers te gaan en de accijnsverhoging die is gepland voor januari 2013 zal deze weekend-migratie natuurlijk slechts doen toenemen, zeker in combinatie met het kabinetsvoornemen om de leeftijdsgrens voor alcohol op te trekken van 16 naar 18 jaar.

sticker arette Tequila Amsterdam

Is de veiligheid van de jeugd gediend bij dit beleid? Als zij ‘s nachts onder invloed van alcohol op fietsen en scooters terug naar Nederland reizen, of eventueel als lifter in auto’s van dronkaards, snuivers of verkrachters stappen?

Politici lijken zelden oog te hebben voor dit ‘waterbedeffect’.

Ze voelen zich hoog verheven boven zulke aardse zaken als menselijk gedrag. Alles onderschatten ze behalve hun eigen inzicht in de realiteit.

Hoeveel dode kinderen mogen de nieuwe wet en accijnsverhoging kosten alvorens ze weer ingetrokken worden?

DF

Gerelateerd:

Verbod happy hour kan aantal coma-zuipers vergroten


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>