Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Politie op de vlucht in Egypte!

Het meisje in het gele jurkje kan niet veel ouder zijn dan een jaar of elf. Desondanks rent ze mee in de voorhoede van de woedende stenengooiende menigte, de oproerpolitie voor zich uit jagend.

Of een revolutionair geïnspireerd soort rel-koorts de meerderheid van de mensen in dit filmpje bezielt weet ik niet. Misschien volstaan wel de gedachten aan hun op politiebureaus verkrachte en doodgemartelde verwanten en vrienden in het voeden van hun haat. Video’s waarin het gezag slaag krijgt zijn in ieder geval erg populair op Youtube.

sticker protest plus machine-gun Baltic regionWaarschijnlijk is dat zo omdat het dankzij internet en organisaties als Wikileaks steeds duidelijker wordt dat welhaast overal op aarde de autoriteiten bestaan uit criminelen van de zwaarste categorieën. Het verdedigen van zulke lieden (en hun belangen) met behulp van schilden en gummiknuppels ziet de gemiddelde aardbewoner dus ook in afnemende mate als een edel beroep.

Wat me opvalt aan de gebeurtenissen in Egypte is dat – ondanks het platleggen van het internet en de mobiele communicatie diensten (behalve satelliettelefoons) – die filmpjes van rellen toch binnen enkele uren hun weg naar het net gevonden hebben.

Tot nu toe was de onderstaande ‘scene’ waarin enkele leden van de gemotoriseerde religieuze politie in Teheran gevangen en afgetuigd worden door betogers mijn favoriet, maar dankzij de moedige Egyptenaren komt daarin wellicht verandering.

En trouwens, wordt het hier in Nederland niet eens tijd om het voorbeeld van deze Arabieren te volgen? Is ‘het gezag‘ bij ons echt stukken minder schadelijk voor het algemeen belang dan in Noord-Afrika?

DF


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>