Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Politie heeft gelijk over CAO

sticker 'funk the police'

Politie-agent is een bijzonder beroep.

Zo ga je bij een arrestatie in tegen de wil en belangen van de verdachte en – in geval van iemand met een psychische stoornis – soms ook nog tegen diens rechtvaardigheidsgevoel.

Het verzet waarop je zo nu en dan stuit maakt het werk stukken stressvoller en gevaarlijker dan de meeste banen.

Met enige regelmaat sterven er agenten en vaker raken zij zwaargewond tijdens de uitoefening van hun beroep. Soms worden zij zelfs arbeidsongeschikt erdoor.

sticker i love police brutality Tommy Forever Young Amsterdam 2012Ook moeten ze bij hun acties steeds, behalve bij types als Ayoub el M., de rechten en belangen van de verdachte(n) in acht nemen.

In geval van schietpartijen en achtervolgingen moeten zij bovendien niet alleen hun persoonlijke risico’s maar ook die voor omstanders meewegen in hun beslissingen.

Dit koorddansen is natuurlijk stukken complexer dan de shoot-to-kill instructie die militairen meekrijgen.

Ook lijkt het me weinig motiverend dat je als agent vaak nog met het papierwerk van een zware mishandeling, gewapende roof of ‘doodrijder‘ doende bent, terwijl de arrestant alweer het bureau uit wandelt, of het feit dat zelfs criminele illegalen soms niet uitgezet kunnen worden.

Verder wordt het werk bemoeilijkt doordat bureaucratische belangen de politie steeds vaker inzetten als instrument om begrotingstekorten te dichten.

Boetequota‘ en andere corrupte wetten zaaien tweespalt tussen burger en agent, terwijl criminelen vrij spel lijken te hebben.

Tot slot is er nog de dagelijkse stroom berichten over zelfverrijking en corruptie binnen allerlei (semi)overheden.

Duistere bureaucraten “pakken” – nog afgezien van bonussen – vaak meer loon dan de premier, terwijl de onderwijsinstellingen en zorgkoepels die zij besturen door wanbeleid en massale speculatie met belastinggeld failliet gaan.

In toenemende mate blijken publieke fondsen geplunderd door bestuurders, bankiers en een waaier aan frauderende bedrijven.

Helaas is ons rechtssysteem op dit terrein erg zwak ontwikkeld, waardoor de overgrote meerderheid der malversaties waarschijnlijk niet eens onderzocht zal worden. Ik schat dat het in Nederland jaarlijks gaat om zo’n 20 tot 50 miljard euro.

sticker 'Blitzkrieg' LitouwenDe straffeloze corruptie binnen de overheid vergroot de kloof tussen burger en politiek, maar biedt de politie juist een uitgelezen kans.

In een bliksemactie kan zij bijvoorbeeld enkele honderden malafide bureaucraten en hun trawanten in het bedrijfsleven arresteren en live waterboarden totdat ze hun misdaden en medeplichtigen opgebiecht hebben.

Vervolgens die oppakken, geldstromen blootleggen en de corrupte structuren verder ontrafelen.

De totale omzet die hiermee te behalen valt is ruim voldoende voor een serieuze loonsverhoging. Het is in ieder geval hoopgevend dat de politiebonden zélf er onlangs nog op wezen dat – terwijl zij zelf aan de nullijn gehouden worden – de recente CAO voor gemeenteambtenaren wél loonsverhogingen bevat.

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>