Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

PKK trekt ten strijde tegen IS in Irak

sticker protest plus machine-gun Baltic region

Massoud Barzani, president van de autonome regio Koerdistan (KRG) in Noord-Irak, heeft deze week een bezoek afgelegd aan een groep Turks-Koerdische strijders. Deze ‘peshmerga’ van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zijn Barzani te hulp geschoten in zijn strijd tegen IS (de Islamitische Staat).

Doelwit van de samenwerking is volgens zender Aljazeera het verdrijven van de onverdraagzame IS-jihadisten uit de plaats Makhmour (Maps). De fundamentalistische soennieten veroverden het stadje op 7 augustus.

sticker bomb explosive Amsterdam 2012 bom‘Alliantie kan relatie KRG met Turkije bemoeilijken’

Barzani dankte in een videoboodschap de PKK-leden voor hun assistentie bij de aanval op Makhmour, waar ooit 12.000 Turkse Koerden woonden. “Wij zijn broeders”, zei hij. “De IS is de vijand van het volk van Koerdistan. We hebben een bestemming; we zullen alles doen wat we kunnen.”

De ontwikkeling duidt er op dat de verschillende groepen Koerden in het gebied zich aan het verenigen zijn. De alliantie met de PKK zou Barzani’s relatie met Turkije echter kunnen bemoeilijken, vermoeden analisten. Het machtige buurland leeft immers al tientallen jaren op voet van oorlog met de PKK in vooral het zuidoosten des lands.

sticker free Abdullah Öcalan Amsterdam

Westerse wapenleveranties aan Noord-Irak kunnen bovendien nu relatief eenvoudig in handen van de PKK belanden, hetgeen tot conflicten binnen het NAVO-bondgenootschap kan leiden.

Een Turkse diplomaat noemde de Koerdische alliantie dan ook “gevoelig”. Hij vertelde Aljazeera dat zijn land de ontwikkelingen “niet kon negeren”. Turkije, Amerika en hun bondgenoten in de EU beschouwen de PKK als ‘terroristisch’.

DF

Gerelateerd:

Noord-Syrië: ISIS botst met Koerden

Turks leger doodt 3 Syriërs in mijnenveld


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>